Mówią, że wolność jest warta każdej ceny… A co, jeśli ceną będzie własne serce?
Bezwzględny, porywczy, arogancki…
Zander ma wszystko, czego jego zdeprawowana dusza zapragnie. Wszystko oprócz jednego: poczucia niekwestionowanej wolności. Od zawsze związany z Konsorcjum, postawiony przed ultimatum, otrzymuje niepowtarzalną szansę na zerwanie uciążliwych więzów z przeszłości – na ostateczne uwolnienie się spod jarzma organizacji. Jedyne, co musi zrobić: ochronić jedną z najbliższych osób samej królowej. Tym razem zadanie wydaje się proste, a jemu nic nie stanie na przeszkodzie. Uzyska to, o co latami bezskutecznie zabiegał u samego Iwana Dimitrescu.
Lecz co się stanie, gdy ostatnie zlecenie okaże się także jego słabością? Komplikacją, której nigdy się nie spodziewał. Co, jeżeli to właśnie Ona zagłuszy trawiącą go latami nicość i wypełni przerażającą pustkę? Cena wolności może okazać się wyższa, niż kiedykolwiek mógł przewidzieć.
Wydawnictwo: Amare
Data wydania: 2025-03-07
"Cena wolności" autorstwa A.S. Sivar to spin-off trylogii "Konsorcjum", ale napisany w taki sposób, że można go czytać niezależnie, nawet jeśli nie zna się wcześniejszych części. To nie jest czwarty tom serii, lecz nowa historia, w której pojawiają się zarówno zupełnie nowi bohaterowie, jak i postacie znane z trylogii. Autorka po raz kolejny serwuje czytelnikom emocjonującą opowieść pełną tajemnic, niebezpieczeństwa i intensywnych uczuć, a głównym bohaterem tej książki jest Zander – mężczyzna pragnący uwolnić się od organizacji, której podporządkowane było całe jego życie. Jednak wolność ma swoją cenę, a ta, którą przyjdzie mu zapłacić, może okazać się zbyt wysoka…
Zander to postać pełna sprzeczności. Bezwzględny, porywczy i arogancki, zdaje się mieć wszystko, czego pragnie jego zdeprawowana dusza. Jednak za fasadą pewności siebie kryje się człowiek pragnący jednego – niekwestionowanej wolności. Od zawsze związany z Konsorcjum, Zander marzy o uwolnieniu się spod jego jarzma i odzyskaniu kontroli nad własnym życiem.
Fabuła nabiera tempa, gdy Zander otrzymuje zadanie ochrony jednej z najbliższych osób samej królowej. Widzi w nim szansę na zerwanie uciążliwych więzów z przeszłości i ostateczne uwolnienie się od organizacji. Misja wydaje się prosta, a nagroda – upragniona wolność – jest na wyciągnięcie ręki. Jednakże los bywa przewrotny, a ostatnie zlecenie okazuje się bardziej skomplikowane, niż Zander mógł przypuszczać. Pojawiają się nieoczekiwane uczucia, które zagłuszają trawiącą go latami nicość i wypełniają przerażającą pustkę. Cena wolności okazuje się wyższa, niż kiedykolwiek mógł przewidzieć.
Czytając "Cenę wolności", byłam pochłonięta emocjami bohaterów. Zander, z jego wewnętrznymi demonami i pragnieniem wolności, stał się postacią, której losy śledziłam z zapartym tchem. Autorka doskonale oddała jego wewnętrzne rozterki, a dynamiczna akcja i niespodziewane zwroty wydarzeń sprawiły, że trudno było oderwać się od lektury.
Cała seria "Konsorcjum" to pozycja obowiązkowa dla miłośników romansów z nutą sensacji. A.S. Sivar mistrzowsko łączy wątki miłosne z intrygami, tworząc świat, który wciąga od pierwszej do ostatniej strony. "Cena wolności" szczególnie wyróżnia się głębią postaci i intensywnością emocji, dlatego gorąco polecam nie tylko tę część, ale i całą serię.
Gorąco polecam – nie tylko tę książkę, ale i całą twórczość A.S. Sivar. Jeśli szukasz lektury, która wciągnie Cię bez reszty i pozostawi po sobie silne emocje, "Cena wolności" jest idealnym wyborem.
Dlaczego troszkę dłużej czekaliście na recenzję tej książki? Przed wzięciem się za tę historię, musiałam przesłuchać na Legimi trylogię Konsorpcjum. Musiałam i nie musiałam, gdyż tę historię można czytać oddzielnie, ale pojawiają się w niej postacie, które występowały również w trylogii, więc aby mieć pełen zarys bohaterów, to nie było innej opcji. Lubię wiedzieć więcej niż mniej. Nie żałuję, bo Konsorpcjum też jest niesamowite.
,,Cena Wolności " powiązana jest z Konsorpcjum. Jednak można ją czytać bez znajomości poprzedniej trylogii, gdyż autorka bardzo dokładnie nakreśliła to, co jest najważniejsze, aby czytelnik mógł się odnaleźć w niej mimo wszystko. Jest to nowa seria, która początkuje nową historię, mimo iż niektórzy bohaterowie pojawiają się ponownie. Dlatego też, jeśli nie macie w planach trylogii, to śmiało możecie bez obaw sięgnąć po tę pozycję. Dodam jeszcze, że jest na Legimi.
Pierwszym atutem tej książki, który wyszedł na przód po przeczytaniu, to silne osobowości. Uwielbiam, jak kobiety wiedzą, czego chcą, potrafią wzbudzać respekt, mają własne zdanie, nie dadzą sobie w kaszę dmuchać, a tutaj takich kobiet nie brakuje. Moją ulubioną była Nadia. Kobieta, która każdego faceta potrafiła ustawić do pionu. Drugą po niej była Iga. Na początku może wydawać się zagubiona, w końcu po wypadku ma pustkę w głowie, ale charakterek też ma niezły i na pewno jej barwna osobowość wiele wnosi do historii. Poza tym jej teksty czasami powalały mnie na ziemię. Oczywiście jest jeszcze Zander. Mężczyzna, który pragnie jedynie wolności, kierowania własnym życiem i otrzymuje taką możliwość. Zlecenie, które dostaje, stwarza mu taką opcję. Jednak czy na pewno wszystko pójdzie po jego myśli? Iga i Zander to wybuchowa mieszanka powiem Wam.Autorka pobudza nasze szare komórki do działania, gdyż w książce mamy wiele tajemnic, które oczywiście chciałoby się poznać. Poza tym mieszanka emocji, jaką nam serwuje, nie pozwala odłożyć książki na bok. Z każdą stroną chce się więcej. Relację bohaterów można porównać do wulkanu, który ma zamiar wybuchnąć, tylko czeka na odpowiedni moment. Przynajmniej na początku tak to wygląda. Są jak dwa żywioły, których nie można okiełznać, bo każdy z nich chce pokazać, co potrafi. Jednak w środku totalna burza uczuć i to dla niektórych nowych uczuć, takich niespodziewanych.,,Cena wolności" A.S. Sivar to romans, z tych mroczniejszych, w których adrenalina, niebezpieczeństwo, układy są na porządku dziennym. Znalezienie odpowiedniej drogi czy też zerwanie z tym, nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać, a jeśli w grę wchodzą jeszcze uczucia, to droga staje się jeszcze bardziej kolczasta niż była dobrej pory. Ile bohaterowie będą w stanie poświęcić?Wszystko w tej książce jest spójne i ciekawe. Oprócz głównych bohaterów, mamy również postacie poboczne, które również wiele wnoszą do fabuły. Autorka stworzyła naprawdę niesamowity klimat. Lubię takie pozycje, a których coś się dzieje, a emocje sięgają zenitu. Poza tym uwielbiam, kiedy iskrzy w relacjach i to tak solidnie.Mam niedosyt i czekam na kolejną część.
Konsorcjum ponownie daje o sobie znać. A.S. Sivar powraca ze spin-offem w postaci "Ceny wolności". Jednakże można czytać tę część niezależnie od wcześniejszej trylogii. Fajne było także to, że mogłam ponownie spotkać się ze znanymi mi wcześniej bohaterami.
"Ale właśnie przez to stałem się najgorszym możliwym koszmarem tej dziewczyny. Jej pieprzoną zmorą. A co w tym wszystkim jest największym paradoksem - ona, nie wiedzieć czemu, stała się moją..."
Iga i Zander stanowią parę, która rozgrzeje Was do czerwoności. Ich słowne potyczki powodują wybuchy śmiechu i ciekawość, dokąd zaprowadzi ich ta pełna ognia relacja. Jest pożądanie, namiętność i pikanteria silniejsze niż rozsądek i wszelkie zasady. Nie mogło zabraknąć trudnych wyborów, czego wynikiem są liczne rozterki i wewnętrzne dylematy. Iga popełnia kilka błędów, ale ważne jest, że potrafi je naprawić. Z kolei Zander... oj ten facet niejednokrotnie napsuje człowiekowi krwi. To mężczyzna bezwzględny, porywczy i arogancki. Raz go lubimy, by za chwilę ciosać mu kołki na głowie. Świetnie została tu ukazana jego wewnętrzna walka i uczucia, których nie da się kontrolować. Z organizacji się nie odchodzi, a przecież Zander tak pragnie i marzy o wolności... Ale czymże ona jest?
"A co do sprowadzania i warzyw, o których tak miło wspomniałeś, pozwól, że wpierw ja sprowadzę ciebie, dupku, do parteru, bo jedyne warzywo, jakie widzę obecnie w tym domu, to wyłącznie ty, buraku."
Autorka utrzymała poziom serii. Napięcie i emocje towarzyszą nam na każdej stronie. Zostajemy wciągnięci do niebezpiecznego, a zarazem tak bardzo pociągającego i intrygującego świata. Bohaterowie będą musieli zmierzyć się z demonami przeszłości, ale również z problemami tego co tu i teraz. Jeśli myślicie, że będzie przewidywalnie, to nic z tego. Pojawią się kolejne tajemnice...
"Konsorcjum - ono nigdy nie śpi. Każdego dnia wpłata w twoje życie widmo nieuniknionego, czającego się na każdym kroku zła, adrenalinę i to, co najniebezpieczniejsze: poczucia bezgranicznej władzy. Korzyści, manipulacja, kontrola wydarzeń, walka do ostatniej kropli krwi. To tylko wierzchołek góry lodowej."
To owiany mrokiem, intrygami romans o niebezpiecznych układach, próbie zerwania z przeszłością. Z Konsorcjum nie jest łatwo odejść, co i autorka udowadnia nam tą historią. A jaka będzie za to wszystko "Cena wolności"? Czy wolność jest warta każdej ceny? Przekonajcie się sami.
Pikantna historia miłości z piekła rodem. By ochronić swoją młodszą siostrę, Nicole jest gotowa na wiele. Gdy ojciec dziewcząt oferuje wierzycielowi jedną...
Karty zostały rozdane. Czy jesteś gotowa na ich odkrycie? Aleksander Wierzbicki w końcu osiągnął cel – zdobył swoją młodą podwładną, Oktawię. Czuje...
Przeczytane:2025-03-14, Ocena: 6, Przeczytałam,
🪽 „Cena wolności” to historia nawiązująca do niektórych wydarzeń z serii konsorcjum i „Królowej” stojącej na jej czele.Szukanie osoby odpowiedzialnej za zamach staje się priorytetem a jednocześnie ochrona osoby,która naraziła swe życie.Każdy szczegół poznawany w tej powieści przyprawia o zawrót głowy.Bezwzględna organizacja nie zapomina i dopóki winni nie zostaną ukarani,to oni działają.
🪽Motywem przewodnim w powieści jest relacja hate/love.Początkowa niechęć do komunikacji spowodowana jest tym,że miało być to tylko zadanie.Z czasem wszystko się zmienia...Nie tylko potyczki słowne pozwalają na uśmiech podczas czytania,ale również zabawne sytuacje. Siostra Zander’a-Sandra potrafi stworzyć komiczne zdarzenia przez które się uśmiechamy.
🪽Z bohaterami spędzamy bardzo dynamicznie czas.Ich temperament i zachowanie dają mnóstwa emocji.Zakazana relacja jest początkiem rosnącego pragnienia,które ciężko obezwładnić.A niestety konsekwencja mogą być ceną wolności,które się tak pragnie…
🪽 „Cena wolności” to książka,która potrafi wielokrotnie zaskoczyć i spowodować śmiech.Dzięki temu niebezpieczeństwo czyhające na bohaterów jest niezapominane,ponieważ chcą żyć po swojemu.Czy im się uda?Dowiecie się tego sięgając po powieść.
🪽Czekam na drugą część, a wam gorąco polecam książkę.