Boży pył codzienności

"Boży pył" to zbiór tekstów publicystycznych Witolda Gadowskiego komentujących bieżące wydarzenia zarówno w Polsce jak i na całym świecie.

Autor w swoim charakterystycznym - niepokornym, pełnym krytyki wobec mitów współczesności- stylu, analizuje teraźniejszość przez pryzmat kontekstów historycznych, filozoficznych i naukowych jak i przez pryzmat doświadczeń wynikających ze spotkań z fascynującymi ludźmi, których miał okazję poznać na swojej dziennikarskiej i artystycznej drodze.
Wydaje się, że właśnie owo- doświadczenie Spotkania z drugim człowiekiem jest dla Witolda Gadowskiego najważniejsze. Stosuje on swoistą- "podwójną"- metodę majeutyczną- stara się wydobyć prawdę, mądrość, światło z ludzi spotkanych na swojej drodze i przelać te doświadczenia na słowo pisane. Z drugiej zaś strony, Gadowski prowokuje czytelnika do myślenia i pomaga nam odkrywać, że pewne uniwersalne prawdy, każdy z nas ma już zapisane w sobie( a przynajmniej ma w sobie potencjał do odkrywania prawdy- zwany logicznym myśleniem)

Otaczającą nas rzeczywistość autor stara się analizować aksjologicznie (pod względem wartości) i teleologicznie (przez pryzmat celu)- czyli przez pryzmaty tak bardzo potrzebne w publicystyce a tak często zastępowane dziś postmodernistycznym bełkotem- gdzie liczy się to co przyjemne, łatwe, "modne".

Witold Gadowski stara się rozbijać wysokie mury poprawności politycznej by oglądać i opisywać świat takim, jaki jest naprawdę- z całym jego trudem i cierpieniem, dobrem i pięknem."

Informacje dodatkowe o Boży pył codzienności:

Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Kategoria: Publicystyka

Tagi: publicystyka reportaż Literatura faktu esej Eseje witold gadowski artykuł fakty niezależne media informacje

Kup książkę Boży pył codzienności

Dziennik chuligana
Witold Gadowski0
Okładka ksiązki - Dziennik chuligana

Oddaję Państwu w dłonie teksty pisane uczciwie i so?lidnym atramentem własnych emocji i przeczuć. Nie kryję sympatii, nie ceregielę się z tymi, których...

Tajemnica spowiedzi
Witold Gadowski0
Okładka ksiązki - Tajemnica spowiedzi

Wartka akcja kryminalna na ulicach Krakowa a w tle tajemniczy właściciel antykwariatu. Kim jest naprawdę ksiądz Robert i jak skończą się intrygi prowadzące...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak