Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.
W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołabków będzie z Wami!
Kasia Bosacka
źródło opisu: Wydawca
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2016-11-23
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 168
Ilustracje:zdjęcia potraw
Znana dziennikarka, prowadząca program? Wiem, co jem i wiem, co kupuję? w stacji TVN Style, pewnego dnia postanowiła cudnie schudnąć. Zakasała rękawy i...
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające...
Przeczytane:2017-11-15, Ocena: 5, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK, Książki XXI wieku,
Autorka książki pt. „ Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej” tym razem zaprasza Czytelnika do poznania nowoczesnej tradycji z użyciem przepisów w polskiej kuchni.
Książka składa się 5 rozdziałów następującej treści:
1. Przystawki zimne
2. Przystawki gorące
3. Zupa – nasza duma narodowa
4. Dania główne
5. A na deser
Przepisy, które zwróciły moją szczególną uwagę to:
śledź w konfiturze z czerwonej cebuli, chrupiąca sałatka jarzynowa, eleganckie kanapki koktajlowe, szparagi w szynce z kremem chrzanowym i szczypiorkiem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym, krem z kurek, szparagowa w dwóch kolorach, sernik na zimno z jagodami, domowe pralinki, krówki, śliwki w czekoladzie, mazurek cytrynowy z bakaliami, ciasto buraczane.
Pani Katarzyna Bosacka proponuje prostą kuchnię bogatą w warzywa, owoce, które można wykorzystać jako dodatek – źródło dodatkowych witamin.
Każdy z zaprezentowanych rozdziałów opisany jest precyzyjnie, co stanowi zachętę do przyrządzenia przepisu.
Książka została napisana z pasją, z doświadczeniem oraz lekkim językiem, zawiera pięknie wykonaną grafikę w tekście, zdjęcia potraw autorki oraz dobraną odpowiednio czcionkę, która ułatwia czytanie.
Elementem dodatkowym w książce jest to, że autorka z pomysłem podpowiada Czytelnikom, gdzie mogą kupować produkty na składniki do podanych przez nią przepisów.
Lubię kiedy nowoczesna kuchnia otwiera wiele nowych horyzontów i można rozwinąć na nowo swój talent kulinarny w nawiązaniu do pozyskiwania tak cennych porad do gotowania jakie udzieliła Pani Katarzyna Bosacka.
Wystarczy dobre posługiwanie się nożem, pomysł, estetyka podanego dania z przepisu autorki, a ma szansę znaleźć na każdym polskim stole.
Twarda oprawa, s.168, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2016.
Polecam kuchnię autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej.