Kontynuacja "Słowiańskich Bogiń Ziół" wkracza głębiej w magiczny świat mocy słowa. Słowa posiadają ogromną siłę, która odwraca to, co złe i przywraca to, co dobre. Kiedy są mądrze użyte, potrafią uzdrawiać, chronić przed burzami, ogniem czy jadem węża. Mogą też przynieść miłość i urodę, ale niewłaściwie użyte, mogą zaszkodzić. W "Boginiach słowiańskich szeptów" autorka przytacza zamowy, zaklęcia, modlitwy i szepty oraz barwnie portretuje postacie Bogiń Słońca, Wody i Ziemi.
Książka zawiera niezwykłe i unikatowe materiały. Autorka zafascynowana magią słowa dotarła do wyjątkowych źródeł, dzięki temu Czytelnicy otrzymują niepowtarzalną okazję do poznania bogactwa słowiańskiego folkloru i świata ludowej magii.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2024-05-24
Kategoria: Poradniki
Słowiański zielnik, jakiego do tej pory nie było! Poznaj magiczną moc ziół i ich patronek. Którą Boginią jesteś? Na początku były Trzy. Trzy Boginie...
Zespół, początkowo kojarzony jedynie z muzyką klezmerską, obecnie tworzy swoje autorskie kompozycje, czerpiąc inspiracje z muzyki etnicznej, brzmienia...
Przeczytane:2024-05-31, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Egzemplarz recenzencki, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, czytam regularnie, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku,
Słowiańszczyzna ma w mojej biblioteczce specjalną półkę, która rozrosła się i zaczyna przenosić się na kolejną. Niezmiernie ucieszyłam się z kolejnego głosu w tym klimacie. ,,Boginie słowiańskich szeptów" autorstwa Joanny Laprus-Mikulskiej to kontynuacja ,,Słowiańskich Bogiń Ziół", wspaniałego zielnika, który oprócz ziół przedstawiał również ich patronki. Każda Bogini miała poświęcone sobie zioła z wyjątkowymi właściwościami. Warto zwrócić uwagę, że portrety Bogiń oraz inne ilustracje do pierwszej książki wykonała artystka z Jasielskiej Pracowni Ikon Marta Jamróg.
Tym razem, wraz z ,,Boginiami słowiańskich szeptów" wkraczamy dalej i głębiej w magiczny świat mocy słowa. A o tym, że słowa posiadają ogromną siłę, która potrafi przywracać dobre i odwracać złe będą mogli się przekonać Ci z Was, którzy sięgną po tę wyjątkową pozycję. Dodam, że autorka Joanna Laprus-Mikulska jest wspaniałą gawędziarką i z ogromną przyjemnością poznaje się to, co ma nam do przekazania. Prawdę mówiąc nie ma się tej jej gawędy dosyć. Ta książka mogłaby mieć nawet sześćset stron i nadal by nie nudziła i czytałoby się ją z rosnącą ciekawością.
Autorka w poradniku przytacza zamowy, modlitwy, zaklęcia oraz szepty i zwraca uwagę na fakt, że kiedy są mądrze używane to potrafią naprawdę zdziałać wiele dobrego, np.: uzdrawiać czy chronić przed ogniem. Jeżeli ktoś będzie bardzo potrzebować to pomogą w zdobyciu upragnionej miłości. Niestety w nieodpowiednich rękach, niewłaściwie użyte - zaszkodzą. ,,Boginie słowiańskich szeptów" to książka, która zachwyca jeszcze w jeden sposób. Jest przepięknie zilustrowana przez Katarzynę Keymi i możecie mi wierzyć, że cieszy nie tylko tekst pisany, ale również oko czytelnika.
Książka/poradnik odbija fascynację autorki słowiańszczyzną z tym niepowtarzalnym klimatem. Udało jej się dotrzeć do takich źródeł, dzięki którym teraz my możemy poznać słowiański folklor i ludową magię. Przygotujcie się na wspaniałe doznania.