Bóg nieokiełznany. Jak opuścić sferę duchowego komfortu

Jeśli stojąc nad Wielkim Kanionem myślisz tylko o tym, by zrobić sobie selfie - ta książka jest właśnie dla ciebie!

Przyzwyczaiłeś się do całkowitej kontroli nad swoim życiem? Wykupiłeś już ubezpieczenie, na wypadek, gdyby zdarzyło się coś nieprzewidywalnego? A co, jeśli Pan Bóg szykuje dla ciebie prawdziwą burzę?

Najwyższy czas podnieść głowę znad ekranu telefonu i przyjrzeć się temu, co nas ogranicza. Nie jesteśmy w centrum świata, a Bóg nie jest ,,poczciwym i dobrotliwym staruszkiem". Tylko odkrywając prawdę o sobie w relacji z prawdziwym Bogiem możemy odzyskać wrażliwość na dobro i zacząć dostrzegać piękno. Przyszedł czas, by wyrwać się z religijnej strefy komfortu! Jesteś na to gotowy?

,,Jedyny mający nieśmiertelność, który zamieszkuje światłość niedostępną, którego żaden z ludzi nie widział ani nie może zobaczyć: Jemu cześć i moc wiekuista!" Takim doświadczeniem Boga żywego, zaskakującego i nieprzewidywalnego, dzielił się kiedyś Apostoł ze swoim uczniem. ,,On nie jest oswojonym Lwem", przypominały nam przed laty Opowieści z Narnii' C.S. Lewisa.

Książka Bóg nieokiełznany dobrze znanego w Polsce niemieckiego ewangelizatora Johannesa Hartla stawia nas na nowo przed tą tajemnicą. Tak przedstawiona Prawda o Bogu jest wymagająca. Mało przypomina zaproszenie do wykupienia ubezpieczeniowej polisy przed wakacyjnymi atrakcjami. O wiele bardziej przywodzi na myśl wyruszenie na wędrówkę okrętem Kolumba: kto wie, jak się to wszystko skończy... Pewne jest tylko jedno: kto nie waży się na ryzyko życiowej wyprawy z Bogiem, ten już pożegnał się ze wszystkim, co naprawdę w życiu fascynujące i ekscytujące. Autor zaprasza nas do wejścia w to, co w życiu najcenniejsze: dołączyć do załogi, której kapitanem jest Ktoś Inny; popłynąć do celu, który On zna; zaufać Temu, ,,który mocą działającą w nas może uczynić nieskończenie więcej, niż prosimy czy rozumiemy" (Ef 3, 20).

bp Andrzej Siemieniewski

ISBN: 9788366061972
Tytuł oryginału: Gott ungezähmt

Tagi: bóg Chrześcijaństwo

Kup książkę Bóg nieokiełznany. Jak opuścić sferę duchowego komfortu

Bóg nieokiełznany. Jak opuścić sferę duchowego komfortu - opinie o książce

Ogień w moim sercu. Zdumiewająca podróż do krainy modlitwy
Johannes Hartl0
Okładka ksiązki - Ogień w moim sercu. Zdumiewająca podróż do krainy modlitwy

Rozpal w sobie ogień modlitwy Czy na myśl o modlitwie czujesz pustkę? Kojarzy ci się z nudą i obowiązkiem? A czy wierzysz, że może się to zmienić...

Po prostu modlitwa. 12 treningów dla zmiany naszego codziennego życia
Johannes Hartl0
Okładka ksiązki - Po prostu modlitwa. 12 treningów dla zmiany naszego codziennego życia

Jak się modlić, gdy przytłacza nas zmęczenie obowiązkami i szybkim tempem życia? Jak stawać przed Bogiem mimo swojej grzeszności? Jak brzmi ,,głos Boga"...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;