,,Tylko w bliskości rodzi się prawdziwa rozmowa " - mówi Katarzyna Kubisiowska.
Zadebiutowała w ,,Przekroju", pisała w ,,Filmie", ,,Rzeczpospolitej", ,,Gazecie Wyborczej".
Do rozmów zaprasza kluczowe postaci polskiej kultury. Jej rozmówcy zgodnie twierdzą, że potrafi budować bezpieczną atmosferę, stawiać nieszablonowe pytania, drążyć tematy, o których wcześniej nigdy z nikim nie rozmawiali.
Z Katarzyną Nosowską o nadziei, z Agnieszką Holland o wspólnocie, z Ireną Santor o pasji - to tylko niektóre z rozmów o tym, co najważniejsze.
Inspirujące, mądre, skłaniające do refleksji - bliskie spotkania, z których każde może na zawsze odmienić nasze spojrzenie na świat.
Katarzyna Kubisiowska - dziennikarka ,,Tygodnika Powszechnego". Absolwentka filmoznawstwa UJ. Współautorka Panoramy kina najnowszego 1980-1995. Leksykonu oraz Lektur na ekranie, czyli małego leksykonu adaptacji filmowych. Autorka książek Rak po polsku, biografii Jerzego Pilcha Pilch w sensie ścisłym, biografii Danuty Szaflarskiej Grać, aby żyć i wywiadu rzeki z Wojciechem Mannem Głos.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-10-27
Wybitny neurobiolog, ateista, prowokator, zwolennik legalizacji marihuany Pierwsza biografia Jerzego Vetulaniego 2 marca 2017 roku zostaje ranny...
Nieskomplikowany fan życia Od jego opowieści nie sposób się oderwać. Legendarne poczucie humoru, niepodrabialna błyskotliwość i wyjątkowy profesjonalizm...
Przeczytane:2022-01-27, Przeczytałam, Literatura polska,
"Blisko Bliżej. Rozmowy o tym co najważniejsze." Katarzyna Kubisiowska
Katarzyna Kubisiowska zaprosiła do rozmowy znaczące postacie polskiej kultury: poetów, aktorów i aktorki, reżyserów, muzyków, artystów. Bo ,,Tylko w bliskości rodzi się prawdziwa rozmowa,,- jak mówi autorka. Książka jest podzielona na kilka rozdziałów: Natura, Wolność, Przemijanie,Nadzieja, Rodzina, Pamięć, Miłość, Pasja, Bunt, Wspólnota. Poznajemy myśli między innymi : Olgi Tokarczuk o zwierzętach; Jana Peszka o przygotowaniu się na starość ,,...Te zmarszczki są też historią naszego związku- zdobywania dojmującego poczucia sensu we wspólnym wędrowaniu w małżeństwie przez życie. Zmarszczki Teresy są mapą jego nieboskłonu.,, Piękne słowa o zmarszczkach żony.; Jerzy Stuhr o dochodzeniu do siebie po chorobie i apetycie na życie; Renata Przemyk o tym czego nauczyło ją macierzyństwo i co jej dało;z Joanną Concejo o tym że trzeba swoim dzieciom pozwolić na swoje błędy i młodzieńcze cierpienia; Joanna Braun o życiu po odejściu ukochanego partnera; z Andrzejem Barańczykiem o miłości do żony i tęsknocie; z Anną Dymną o jej niepełnosprawnych podopiecznych; z Olgą Hund o kobiecej depresji;z Agnieszką Holland o kobietach i ich sile i o tym że się o nich nie pamięta;z Anną Seniuk,,... śmierć to przecież część życia która powinna znaleźć swoje naturalne miejsce.,, Rozmowy o wielu sprawach ważnych dla rozmawiających.
Książka bardzo ciekawa; jeśli lubicie znać myśli ludzi sławnych i ich zdanie na różne tematy to ta książka jest dla Was. Dobra lektura w doborowym towarzystwie.
Polecam