Biblia w obrazach z Muzeów Watykańskich

Oddajemy do rąk Czytelników księgę, która jest przede wszystkim zbiorem obrazów zgromadzonych w Muzeach Watykańskich. Uznaliśmy jednak, że samo podziwianie dzieł sztuki nie jest wystarczające do poznawania Biblii, a najlepszym objaśnieniem arcydzieł malarstwa będą słowa zaczerpnięte bezpośrednio z Pisma Świętego. W ten sposób powstał album, który prezentuje dzieje zbawienia człowieka, ilustrując je słowem i obrazem.

Dzieła sztuki przedstawione w tej publikacji zostały dobrane w wyniku żmudnej kwerendy prowadzonej w Muzeach Watykańskich. Pod tą ogólną nazwą kryją się liczne mniejsze muzea i pomieszczenia, w których nie tylko zgromadzono cenne przedmioty, ale które były też w kolejnych stuleciach dekorowane przez najwybitniejszych artystów. Dlatego oprócz dzieł malarstwa tablicowego prezentujemy również wybrane fragmenty malarstwa monumentalnego, wśród których prym wiodą freski Michała Anioła z Kaplicy Sykstyńskiej.

Biblia w obrazach zilustrowana zbiorami Muzeów Watykańskich jest księgą, która wpisuje się w długą tradycję przekazywania Bożego objawienia za pomocą przedstawień malarskich. Zgromadzono w niej reprodukcje prac najwybitniejszych artystów tworzących na przestrzeni wieków, a objaśnieniem do nich są słowa zaczerpnięte z Pisma Świętego. W ten sposób powstał album, dzięki któremu możemy lepiej poznawać dzieje zbawienia człowieka, rozważając fragmenty Biblii i podziwiając dzieła sztuki.

Informacje dodatkowe o Biblia w obrazach z Muzeów Watykańskich:

Wydawnictwo: Jedność