Bezdomność all inclusive

Piotrek pragnie się wyrwać ze środowiska, które nie daje mu żadnych perspektyw, niestety po raz kolejny zderza się z brutalną rzeczywistością. Choć ma jasne cele i szczerą chęć zmiany życia na lepsze, to w drodze na Hel, gdzie ma rozpocząć wszystko od nowa, zostaje pobity i okradziony. Optymistyczne plany młodego chłopaka spalają na panewce. Chce dotrzeć nad morze, jednak ląduje we Włocławku - mieście, które zamiast być przystankiem na drodze do realizacji marzeń, staje się pułapką. Bez pieniędzy i wsparcia Piotrek zmuszony jest walczyć o przetrwanie w lokalnej społeczności bezdomnych, których we Włocławku żyje bardzo wielu. Wkrótce odkrywa też, że gdy już raz spadnie się na dno - także to prywatne, osobiste - odbicie się od niego wcale nie jest takie proste. Ta historia wydarzyła się naprawdę i w szokująco realny sposób pokazuje, jak nieprzewidywalny los i błędne decyzje mogą nas zaprowadzić w miejsca, w które nigdy nie chcielibyśmy trafić. Może pewnych błędów nigdy nie da się naprawić?

"Nietuzinkowa powieść, która zabiera do mrocznego świata własnych ograniczeń i lęków. Historia, którą koniecznie trzeba przeczytać. Polecam." Anna Wolf

"Świadomość, że świat przedstawiony w tej książce nie zniknie po przeczytaniu ostatniej strony, przytłacza. Jednocześnie sprawia, że bardziej docenimy własne życie. To bolesna historia, która nie powinna przydarzyć się nikomu." Anna Ziobro

Informacje dodatkowe o Bezdomność all inclusive:

Wydawnictwo: Wydawnictwo MH

Opinie o książce - Bezdomność all inclusive

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2024-11-15, Ocena: 6, Przeczytałem,
🍺🍺🍺🍺 Recenzja 🍺🍺🍺🍺 Marcin Halski " Bezdomność all inclusive "@marcin.halski.autor Wydawnictwo: Hm@wydawnictwohm 🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺 " Bo dom to coś więcej niż budowla, tak jak rodzina to coś więcej niż ludzie. Świadomość, że znaleźliśmy sie tam, gdzie jest nasze miejsce, czyni nas pełnymi i wówczas nic innego się nie liczy. Nikt nie wmówi mi, ze jest inaczej..." " Bezdomność all inclusive " ukazuje dramatyczną i poruszającą opowieść o młodym człowieku, Piotrku, który pragnie zmienić swoje życie.. Autor w bardzo emocjonalny sposób przedstawia zmagania bohatera, który mimo jasnych celów i determinacji, staje w obliczu brutalnej rzeczywistości.. Już na początku opowieści widzimy jego determinację i chęć ucieczki z niekorzystnego środowiska, co sprawia, że może się z nim utożsamić i zżywać z jego losem.. Niestety, los szybko zsyła mu ciosy.. Piotrek, zamiast dotrzeć na wymarzone wybrzeże, ląduje w Włocławku, gdzie jego marzenia zostają zniszczone.. Opisując jego walkę o przetrwanie wśród bezdomnych, autor ukazuje realia marginalizowanych grup społecznych, co czyni tę historię jeszcze bardziej autentyczną.. Włocławek staje się nie tylko tłem, ale również symbolem pułapki, w którą wpada Piotrek, co dodaje głębi całej narracji.. Autor używa prostego, ale mocnego języka, aby oddać brutalność

Bezdomność all inclusive - opinie o książce

Avatar użytkownika - Szpilkaczyta
Szpilkaczyta
Przeczytane:2024-10-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Zostałem sam,

choć wokół mnóstwo ludzi.

Umiera czas,

już nikt go nie obudzi.

Bezradność i strach

to moja druga twarz.

Bezdomność to piekło,

chcę przestrzec przed nim Was....(szpilka_czyta)

Cześć, mam na imię Piotrek, chciałem normalnie żyć bez przemocy i strachu ale wyszło jak zawsze. Życie nie zawsze jest po naszej stronie i ja chcę Wam tę ciemną stronę pokazać.

Już teraz mogę Wam moi drodzy powiedzieć, że to najlepsza książka jaką przeczytałam w tym roku. Szczęka mi opadła, momentami poleciały łzy, książka bardzo ważna ale zarazem trudna choć pióro autora sprawia wrażenie że jestesmy mimowolnymi uczestnikami tej historii. Mamy możliwość poznania innego wymiaru życia młodego człowieka, który znalazł się w środowisku ludzi bezdomnych i to z drastycznymi jego szczegółami.

Na ten moment bezdomność wśród tzw. młodych dorosłych w wieku 18-25 lat liczba wynosiła ok 1020 osób, choć przypuszczam, że ta liczba jest zaniżona. To poważny problem i właśnie ta historia jest przestrogą dla młodych ludzi i nie tylko.

Zapraszam Was moi drodzy do środowiska ludzi bezdomnych, którzy dla innych są niewidzialny ale są, żyją i próbują przetrwać każdy kolejny dzień.

Zatem czy wybierzecie się ze mną w podróż do piekła na ziemi?

Chrystusowa ziemia
Marcin Halski0
Okładka ksiązki - Chrystusowa ziemia

Dla ludzi nie ma już miejsca. Ich czas przeminął. Kiedy Ziemia, po której stąpa człowiek, odwraca się przeciwko niemu, a ujście z życiem staje...

Laleczki
Marcin Halski 0
Okładka ksiązki - Laleczki

Zniszczenie… budzi mroczne siły, które powrócą po zemstę.Czy Głównemu Czyścicielowi uda się odkryć, kto stoi za przebudzoną mocą?Czy fala zabójstw...