Baśnie braci Grimm

Inne wydania:

Niniejsze wydanie baśni braci Grimm zawiera utwory zebrane i pisane przez Wilhelma i Jakuba w pierwszych dekadach XIX wieku, przeznaczonych dla młodszych i starszych czytelników. Przez baśnie przewija się motyw walki dobra ze złem, a stronice zapełniają bohaterowie próbujący pokonać przeciwności losu, których dzieje stają się ilustracją wielu życiowych

Informacje dodatkowe o Baśnie braci Grimm:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2023-11-29

Kup książkę Baśnie braci Grimm

Baśnie braci Grimm - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anulak
Anulak
Przeczytane:2018-04-06, Ocena: 3, Przeczytałem,

Pamiętacie jeszcze, kiedy będąc jeszcze dziećmi, z radością przychodziło się wieczorem do mamy z książką w ręku, prosząc o przeczytanie chociaż jednej baśni? Z jaką radością śledziło się losy Czerwonego Kapturka, Kopciuszka czy Jasia i Małgosi? A potem zapadało się w sen, który obfitował w magiczne stworzenia, delikatne i dobre postaci.

To teraz weźmy do ręki oryginalne wydanie Baśni Braci Grimm. Czy gwarantowane spokojne i przyjemne sny? Raczej nie. Morderstwa, odcinanie głowy? Czemu nie. Szczęśliwe zakończenia? Zdarzają się. Gwarantowane jednak nie są.

Czytanie pierwszego tomu Baśni Braci Grimm było dla mnie bardzo dziwnym przeżyciem. Z jednej strony poznanie baśni w oryginale było nie zwykle interesujące, z drugiej strony-nie zachwycało. Może to dlatego, że przeczytałam całość za jednym zamachem, przez co dostrzegłam bardzo wiele baśni, które różniły się tylko drobnymi szczegółami. Niektóre z nich zestarzały się i nie były już w pełni zrozumiałe. Przemoc nie przeszkadzała mi, chociaż raczej nie przeczytałabym tego dziecku.

Mimo wszystko warto sięgnąć po tę pozycję. Myślę, że każdy powinien poznać, chociaż kilka baśni w oryginale i przekonać się jak bardzo różnią się od współczesnych wersji.

Wilhelm Grimm0
Okładka ksiązki - Świeżym okiem. Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm

Bracia Grimm nie dla dzieci. Bez upiększeń, bez cenzury i bez prawienia morałów - za to z mocnymi ilustracjami pełnymi charakteru i czarnego humoru. Wybór...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk