Androgyne

Androgyne - poemat prozą przesycony jednocześnie cielesnością i mistycyzmem, seksualnością i piętnem śmierci, pełen tęsknoty za zjednoczeniem kochanków na planie duchowym, czemu na przeszkodzie stoi ciało z jego płciowością więżące duszę. Poemat składa się z dwóch części, w pierwszej czytelnik może uczestniczyć w demonicznym i seksualnym misterium miłości, w drugim natomiast śmierci. A wszystko to na tle snów na jawie, erotyzmu, tęsknoty, strachu, grozy i kuszenia. Przepiękne poetyckie opisy sprawiają, że Androgyne czyta się z prawdziwą przyjemnością.

Informacje dodatkowe o Androgyne:

Data wydania: 2017 (data przybliżona)

Kup książkę Androgyne

Androgyne - opinie o książce

Avatar użytkownika - gulinka
gulinka
Przeczytane:2015-05-03, Przeczytałam, 2015,
Stanisław Przybyszewski0
Okładka ksiązki - Krzyk i utwory wojenne. Stanisław Przybyszewski. Dzieła literackie. Edycja krytyczna. Tom 7

I w żaden sposób nie mógł opędzić się tej myśli, że ziemia ludzkość zatruwa i wtedy pojawia się wojna: ostry szał -- wściekłe delirium, w którym ludzkość...

Stanisław Przybyszewski0
Okładka ksiązki - Dla szczęścia. Złote runo. Goście. Matka. Śnieg. Dzieła literackie. Edycja krytyczna. Tom 8.

Dramat jest walką życia indywidualnego z kategoriami zewnętrznymi, tak zw. Fatum: panteistyczna zewnętrzność grecka - pieniądz - przesądy społeczne (pierwsze...