Akademia Hanover

Przedstawiamy pierwszą część serii Maddie Pawłowskiej, autorki książki The BookTok Deal. Umowa stoi. Tym razem Maddie zabierze was w mroczne korytarze Akademii Hanover, gdzie tajemnica goni tajemnicę, przyjaźń i nienawiść są niemal nie do odróżnienia, a na miłość można się natknąć zupełnie niespodziewanie.

Sophie to córka Polki zarządzającej domem holenderskiego biznesmena. Kończy liceum jako najlepsza absolwentka i staje przed trudnym wyborem odpowiedniej uczelni. Niestety, najlepsza z nich jest poza jej zasięgiem. Akademia Hanover - najbardziej prestiżowa uczelnia w Holandii - przyjmuje jedynie najzdolniejszych i najbogatszych kandydatów. Choć wyniki w nauce Zosi spełniają wymagania, to po prostu nie stać jej na opłacenie czesnego.

Niespodziewanie pracodawca jej mamy oferuje Sophie stypendium. Czy można wymarzyć sobie lepszy prezent? Jednak właśnie wtedy dziewczyna orientuje się, że jej największy wróg,Clemens, syn pana Berga, jej dobroczyńcy, również będzie uczęszczał do tej samej szkoły. Sophie zdaje sobie sprawę, że jako stypendystka zawsze będzie odstawać od grona bogatych dzieciaków.

Pierwsze dni w Akademii Hanover nie są jednak tak złe, jak się obawiała, zwłaszcza gdy dostaje zaproszenie do jednego z dwóch niezwykle wpływowych stowarzyszeń studenckich, otwierające drogę do świetlanej przyszłości i kariery po zakończeniu nauki, której Sophie tak bardzo pragnie. Problem polega na tym, że aby zostać pełnoprawnym członkiem stowarzyszenia, musi wykonać zadania wymagające zaciekłej walki z innymi wybrańcami, a nawet... okrucieństwa wobec przyjaciół. Co więcej, na jaw wychodzi, że kilka lat wcześniej rywalizacja była tak zacięta, że doprowadziła do tajemniczej śmierci jednego ze stypendystów...

Akademia Hanover to jedyny taki projekt w Polsce. Maddie Pawłowska tworzyła tę historię, korzystając na bieżąco z komentarzy i sugestii trzynastu kreatywnych osób wybranych w konkursie zorganizowanym przez Prószyński i S-ka.

Maddie Pawłowska - pisarka, recenzentka i bookstagramerka. Mieszka w Amsterdamie ze swoim absurdalnie wysokim holenderskim chłopakiem i kotką o imieniu Lila, która reaguje na pseudonim Kitku. Na Instagramie można ją znaleźć pod nazwą @maddie_pawlowska, a na Wattpadzie jako KapitanMaddie. Zawsze chętnie porozmawia o książkach... i uzależnieniu od ich kupowania. W duszy jest prawdziwą Ślizgonką. Można ją przekupić truskawkowymi flipsami.

Informacje dodatkowe o Akademia Hanover:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-03-13
Kategoria: Dla młodzieży

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura obyczajowo-rodzinna Interest age: from c 17 years

Kup książkę Akademia Hanover

Opinie o książce - Akademia Hanover

Avatar użytkownika - Bookszonki
Bookszonki
Przeczytane:2025-03-19, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2025, Mam,
Ależ mi się dobrze ją czytało! Od początku do końca akcja była napięta, zachęcająca do zgłębiania tajemnic murów akademii ale także poznania bohaterów i odkrycia intryg, jakie się rozgrywają w tej propozycji.   Akademia dla bogatych uczniów a wśród nich nasza Sophie, córka biednej sprzątaczki z Polski, mieszkająca za granicą.   Dziewczyna trafia w sam środek pojedynku między dwoma bractwami. Zostaje wplątana w sieć wydarzeń, gdzie każdy wybór ma natychmiastowe konsekwencje.   Czy Zosia dokona dobrego wyboru? Czy zachłyśnięcie się wszystkim, co oferuje akademia i bractwo będzie dla niej dobre?   Mamy w książce perspektywę kilku bohaterów więc jest różnorodnie ale nie na tyle, by się zgubić a wszystko się ładnie zazębia.   Klimat dark academia jest tutaj fajnie oddany i strasznie żałuję, że książka jest taka krótka.   Mam za to ogromną nadzieję na kolejny tom, bowiem jeszcze nie wiemy wszystkiego, jeszcze nasza Sophie nie postawiła kropki nad i.   Są bohaterowie, których się lubi od początku a są także inni, których ciężko wyczuć albo od razu odpychają od siebie swoim zachowaniem, sprawiając, że robimy się podejrzliwi.   Dałam się porwać ekscytującej przygodzie, gdzie intrygi są na porządku dziennym a tajemnica pewnego zgonu sprzed kilku lat wierci dziurę w brzuchu - chcę odkryć, co się stało. Czy mi się to uda?    Znajdziemy kilka elementów romantycznych ale są one subtelne i nie przyćmiewają fabuły, nie ma

Akademia Hanover - opinie o książce

Lubicie historię przedstawioną z perspektywy kilku bohaterów czy wolicie jednego narratora?
Ja uwielbiam poznawać przebieg wydarzeń z punktu widzenia nie tylko jednej postaci, ponieważ mogę wtedy jeszcze bardziej wgłębić się w historię i lepiej zrozumieć tworzące ją osoby.

,,To było coś magnetycznego, czego nie mogłem wyjaśnić. Zawsze chciałem mieć kogoś, o kim mógłbym pisać wiersze. Sophie jednak nie była muzą ani inspiracją. Ona sama była poezją. Była łamiącym serce poematem, a ja niczego tak nie pragnąłem, jak czytać ją od nowa i od nowa."

Po ,,Akademię Hanover" autorstwa @maddie_pawlowska sięgnęłam we współpracy barterowej z @proszynski.young @proszynski_wydawnictwo. Ostatnio poluję na wszelkie powieści z motywem Dark Academia, dlatego i ten tytuł nie mógł mi umknąć. Poznajemy tu losy nowych uczniów prywatnej prestiżowej uczelni, którzy stopniowo odkrywają jej tajemnicze oblicza. Sophie, a tak właściwie Zofia Klos pokłada w Akademii wielkie nadzieje. Dzięki stypendium ofiarowanemu przez pracodawcę swojej mamy, może kontynuować tam edukację, o czym do tej pory jedynie skrycie marzyła. Obawia się jednak, że rówieśnicy jej nie zaakceptują, a ona nigdy nie przestanie od nich odstawać ze względy na niższy status społeczny. Na drodze dziewczyny stają Emily, Javier, Luiza, Clemens oraz James. W kim znajdzie przyjaciela, a w kim wroga? Czy w ogóle można komukolwiek zaufać, gdy w grę wchodzi rywalizacja o wstąpienie do jednego z dwóch tajnych bractw, Solis - bractwa dnia oraz Noctis - bractwa nocy? Oba nie tylko utrzymują w tajemnicy wiele sekretów, manipulują oraz sterują jej przyszłymi członkami, ale także tuszują śmierć stypendysty, która miała miejsce na terenie uczelni kilka lat temu. Czy ze względu na te mroczne wydarzenia z przeszłości, Sophie może czuć się bezpiecznie? Czy będzie potrafiła rozpoznać sprzymierzeńca od wroga? Powieść od pierwszej, aż do ostatniej strony niezmiernie mnie intrygowała. Cała historia we wspaniały sposób utrzymywana jest w klimacie Dark Academia. Ze względu na wątek tajnych bractw, przez cały czas trzyma w napięciu. Wydarzenia przedstawione są z punktu widzenia szóstki bohaterów. Każdy z nich ma za sobą doświadczenia, które popychają ich do różnych zachowań i wpływają na podejmowane przez nich decyzje. Bardzo podobały mi się kontrasty między postaciami, jakie udało się autorce uzyskać. Dialogi oraz wszelkie relacje zostały przedstawione w naturalny sposób. Nie brakuje tu scen pełnych humoru, ale i takich, które wzruszą oraz zbiją z tropu. W dodatku historia cały czas podsycana jest śmiercią Enza sprzed kilku lat. Ówcześni uczniowie ze względu na osobiste pobudki, mniej lub bardziej, chcą poznać prawdę oraz zdemaskować faktyczne działania oraz zamiary Solis i Noctis, a także odkryć ich powiązania z tym tragicznym wydarzeniem. Czytelnik porwany jest w zawiłe, a czasem niemoralne zadania, które stowarzyszenia przygotowały dla rekrutów, stosując przy tym często nieczyste zagrywki. Jeżeli ktoś postanowi im się sprzeciwić lub zagrać wbrew ich zasad, musi się liczyć z przykrymi konsekwencjami. W tę pełną intryg i tajemnic historię autorce udało się również wpleść subtelnie wątki romantyczne, takie jak: trójkąt miłosny oraz wlw enemies to lovers. W żadnym momencie nie zawładnęły one fabułą, ale w ciekawy sposób ją dopełniły. Emocjonujące zakończenie nie pozostawia mi nic innego, jak tylko czekać na kolejny tom.

The BookTok Deal. Umowa stoi
Maddie Pawłowska0
Okładka ksiązki - The BookTok Deal. Umowa stoi

Czy jest szansa na miłość rodem z książek, gdy wszystko zaczyna się od zwykłego układu? Pola Potocka, świeżo upieczona absolwentka amsterdamskiego liceum...

Potwory pod moją skórą
Maddie Pawłowska0
Okładka ksiązki - Potwory pod moją skórą

Współlokatorzy - pogrążona w rozpaczy studentka oraz tajemniczy model. Wstrząsające Warszawą zbrodnie i emocje utrudniające trzeźwy osąd... Po śmierci...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba