Tom trzeci przebojowej serii o rodzinie z wyboru, złodziejskiej grze o wysoką stawkę i o tym, jak czynić dobro, by naprawić świat. Lektura obowiązkowa dla wielbicieli twórczości M.G. Leonard i Anthony'ego Horowitza.
Rozpoczyna się trzeci rok nauki Gabriela w szkole oszustów Crookhaven. Gabriel i jego przyjaciele muszą nie tylko dokonać zwyczajowego włamania, tym razem do domu na pobliskiej wyspie, i zaliczyć nowe trudne zajęcia, ale i podjąć nowe wyzwanie: unieszkodliwić Bezimiennych.
Bezimienni są absolutnie najgorszym rodzajem przestępców - kradną, oszukują i porywają dla własnej korzyści, a nie dla dobra świata. Wszyscy członkowie ekipy Gabriela mają osobiste powody, żeby rozprawić się z Bezimiennymi, ale jak grupka nastolatków zdoła stawić czoło najpotężniejszej grupie kryminalistów?
Na szczęście coś w Crookhaven może im pomóc - tyle tylko, że najpierw trzeba to znaleźć...
Trzeci tom serii z diabelnie dobrej serii o sekretnej szkole, która naucza złych uczynków, by pewnego dnia jej absolwenci mogli dzięki temu działać dla dobra świata.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2024-10-09
Tytuł oryginału: Crookhaven. The Island Heist
??
Dziś zapraszam Was do Akademii Croockhaven, wyjątkowej szkoły dla oszustów!
,,Akademia Croockhaven. Sekret Maravela" to trzeci tom serii o Gabrielu - młodym kieszonkowcu, który dzięki swoim nietypowym talentom trafił do Crookhaven, by doskonalić się m. in. w kradzieży, fałszerstwie czy walce. A to wszystko po to, by w przyszłości móc wykorzystywać nabyte umiejętności w szlachetnych celach.
W tym roku szkolnym, oprócz zwyczajowego corocznego włamania, Gabriel i jego paczka mają przed sobą o wiele trudniejsze zadanie, którego wykonanie może zagrozić ich bezpieczeństwu.
??
Co znajdziecie w tych książkach?
? zabawne dialogi
?? barwne postaci
? nietypową szkołę
? motyw rodziny z wyboru
Trzeci tom serii o Akademii Croockhaven podobał mi się równie mocno co poprzednie. Cieszę się, że autor postanowił w tej części rozwinąć niektóre wątki, m. in. ten dotyczący Bezimiennych - okrutnych przestępców, których Gabriel oraz jego przyjaciele chcą unicestwić z osobistych powodów.
Na przestrzeni tych kilku tomów zdążyłam mocno się zżyć z bohaterami. Uwielbiam dynamikę ich relacji, ich zabawne dialogi i to, jak się wzajemnie wspierają w trudnych chwilach.
Nie mogę się doczekać kolejnych tomów serii. Bardzo chętnie znów wrócę do Akademii Croockhaven!
[współpraca reklamowa z @mediarodzina.wydawnictwo]
Gabriela, ucznia drugiej klasy szkoły oszustów Crookhaven, czeka w tym roku sporo pracy. Tym razem w turnieju Włamania drugoklasiści zwani Łotrami muszą...
Przeczytane:2024-10-16, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
To już mój trzeci rok w szkole dla oszustów Crookhaven.
Nasi bohaterowie muszą się mierzyć z nowymi wyzwaniami a pokonanie tego największego schodzi na dalszy plan.
W tej części Gabriel i reszta dojrzewają emocjonalnie, pojawiają się indywidualne sekrety i problemy a chłopak próbuje wszystko wziąć na swoje barki, co go przerasta.
Na szczęście ma rozum i wspaniałą babcię, która pomaga zwrócić uwagę na problem.
Przykro widzieć, jak bracia Crim przez nieporozumienie się od siebie oddalają ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Bezimienni nie odpuścili, wręcz przeciwnie więc możemy śledzić losy naszej ekipy oraz ich przeciwników, którzy nie cofną się przed niczym w swojej pazerności.
Że też tacy ludzie wydali na świat tak wspaniałego chłopaka jak Gabriel... Tpoo z pewnością zasługa babci i jej miłości, jaką przelała na tego chłopca.
Błyskawicznie przeczytałam tę część, to wspaniała przygoda nie tylko dla młodzieży ale i dorosłych.
Nietypowa sama w sobie szkoła oszustów, która wypuszcza w świat najlepszych złodziei, gromadzi nie tylko tych o czystych intencjach, którzy kradną i oddają komu trzeba ale także tych z drugiej strony barykady.
Świetna lekcja pokory, dzięki bohaterom, którzy uczą się na własnych błędach ale także muszą się codziennie wykazywać sprytem i bystrym umysłem.
Czy uda się odkryć, kto jest Maravelem?
Czy to koniec Bezimiennych?
Czy ekipa się rozpadnie?
Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w książce, zachęcam gorąco do przeczytania wszystkich trzech tomów, jakie się ukazały do tej pory i razem ze mną oczekujcie kolejnych przygód, które są niebanalne i nigdy się nie powtarzają, gdyż autor ma wielką wyobraźnię i potrafi nam to przelać na papier a my czytając możemy łatwo sobie to zwizualizować.
Cieszy mnie to, że będą dalsze losy naszej paczki, gdyż są jeszcze sprawy wymagające rozwiązania a i mnie się trudniej rozstać z ulubieńcami serii.
Szczęśliwie autor zapowiedział, że będą jeszcze dwa tomy Akademii Crookhaven więc mogę się już nastawić na to, że kiedyś będzie koniec ale jeszcze nie teraz.