Agnieszka i szlachcic

Znała francuski i niemiecki i była niesamowicie piękna. Weszła do towarzystwa, udając szlachetnie urodzoną pannę. Dopuściła się bigamii, miała za sobą liczne romanse i oszustwa finansowe. Ślub brała cztery razy...

Jadwiga przychodzi na świat w ubogiej chłopskiej chacie. Po śmierci matki, zgwałconej przez księcia Lubomirskiego, zostaje zabrana przez księżną Helenę Lubomirską do dworu na wychowanie. Kiedy syn księżnej zaczyna interesować się Jadwigą, ta wydaje ją szybko za mąż za zwykłego chłopa. Dziewczyna postanawia od niego uciec i zrobić wszystko, byleby wyrwać się ze swojego chłopskiego życia.

Oparta na faktach historia pięknej chłopki z Kolbuszowej, która podbiła europejskie salony i wywołała skandal na międzynarodową skalę. Gorący romans w barokowej scenerii pełnej przepychu, władzy i intryg.

Katarzyna Majewska-Ziemba

autorka Sagi kresowej i Lwowskiej opowieści

Informacje dodatkowe o Agnieszka i szlachcic:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-02-11

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Agnieszka i szlachcic

Agnieszka i szlachcic - opinie o książce

Książka, która wzbudzi mnóstwo kontrowersji. "Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem". Czy pragnienie lepszego życia może usprawiedliwiać, liczne oszustwa, kłamstwa, bigamię? Biedna pokrzywdzona dziewczyna, która obiera dziwną, pełną zakrętów ścieżkę do szczęścia, czy raczej bezwzględna polująca na pieniądze kokota?

Gabriela Feliksik swoją najnowszą książkę "Agnieszka i szlachcic" opiera na prawdziwych losach Agnieszki Machówny. Zabiera czytelnika do XVII-wiecznej Polski i przedstawia kulisy skandalu na skalę międzynarodową.

Myślę że niejednokrotnie kartą przetargową była niesamowita uroda głównej bohaterki, która wzbudzała zachwyt i pożądanie płci przeciwnej. Wychowana i wykształcona na dworze nie spodziewała się, że skończy u boku chłopa. Gwałt jakiego od niego doznała i perspektywa dalszego życia sprawiły, że pomimo świadomości kary, jaka może ją czekać, postanawia uciec. Dla swoich marzeń i pragnienia szczęścia jest w stanie ponieść karę śmierci.

To co znajdziecie w tej książce to przedstawiony w lekkim, przyjemnym stylu obraz społeczeństwa i różnice jakie wynikały z urodzenia. Główna bohaterka, której zachowanie i moralność nieraz zadziwią. Burzliwe losy, mnogość intryg. Płomienny romans historyczny, który wciąga od pierwszych stron, a burzliwe losy bohaterki nie pozwalają się od niego oderwać.

*współpraca barterowa Wydawnictwo Replika

Zosia i porucznik
Gabriela Feliksik0
Okładka ksiązki - Zosia i porucznik

Wybuch powstania w styczniu 1863 roku diametralnie zmienia życie młodziutkiej Zofii Ratajskiej. Opiekując się rannymi powstańcami, poznaje Piotra, walczącego...

Emilia i Tatar
Gabriela Feliksik0
Okładka ksiązki - Emilia i Tatar

Polska, XVI wiek Decyzja o przymusowym ślubie sprawia, że Emilia Mennicka, zubożała szlachcianka, zaczyna się buntować. Nie wyobraża sobie poślubienia...