Afryka Kazika przedstawia historię Kazimierza Nowaka, który jako pierwszy, przemierzył cały kontynent Afrykański na rowerze. Książka została napisana na podstawie jego reportaży z tej wielkiej podróży mającej miejsce między 1931, a 1936 rokiem.
To wyjątkowe opowiadanie dla dzieci zawiera historię opartą na autentycznych wydarzeniach, jakich doświadczył Kazimierz Nowak. W każdym rozdziale poznajemy opis innej przygody, wśród których poznamy przeróżne plemienia, faunę i florę oraz całą Afrykę. Doświadczymy w niej wiele zabawnych, jak i niebezpiecznych sytuacji odbywających się z udziałem mieszkańców Afryki.
Cała podróż miała szeroki rozgłos, jednak po pewnym czasie wszystko ucichło, a słuch o samej podróży zamilkł na kilkadziesiąt lat. Dopiero w 2016 roku zostały odnalezione nieopublikowane wcześniej materiały naszego reportera. Właśnie dzięki nim mogliśmy w późniejszym czasie zobaczyć nową książkę zatytułowaną „Rowerem i Pieszo Przez Czarny Ląd”, która została uznana za klasykę polskiego reportażu.
Dzięki odnalezionym materiałom przez Łukasza Wierzbickiego mogliśmy jeszcze bardziej zagłębić się w kontynent Afrykański, a także zachęcić do tego nasze dzieci dzięki opowiadaniu Afryka Kazika.
Wydawnictwo: Bis
Data wydania: 2008-08-05