Początkiem dobrych czynów jest wyznanie złych czynów. Czynisz prawdę i dochodzisz do światła.

Św. Augustyn

Zamieszczone w książce rozważania wokół pierwszego tygodnia Ćwiczeń duchowych pomagają dojrzeć głębię grzechu oraz jego niszczącą siłę, która zakłóca nasze najważniejsze odniesienia: do Boga, do bliźnich i do samych siebie. Wchodząc w siebie, odkrywamy podświadome, nieprzejrzyste motywy naszego postępowania oraz niszczące nas namiętności i zranienia. Wszystko po to, by z całym tym brzemieniem przyjść po przebaczenie i uzdrowienie do Chrystusa ukrzyżowanego, bo ,,w Jego ranach jest nasze uzdrowienie" (Iz 53,5). Autor nie poucza i nie daje łatwych rad, ale zachęca do życia w prawdzie oraz twórczego szukania Boga, który nieustannie wychodzi nam naprzeciw, pytając jak Adama i Ewę w raju: ,,Gdzie jesteś?".

Książka podzielona jest na dwie części: w pierwszej zawarte są wprowadzenia do medytacji, w drugiej zaś rozważania dotyczące praktyki codziennego życia duchowego: o roli ludzkich uczuć w życiu duchowym, zmaganiach z lękami, sztuce rozeznawania duchowego, pocieszeniu i strapieniu duchowym, sakramencie pojednania i przygotowaniu do spowiedzi.

Drugi tom sześciotomowej serii rozważań opartych na Ćwiczeniach duchowych św. Ignacego Loyoli

Informacje dodatkowe o Adamie, gdzie jesteś? Tydzień pierwszy. Rozważania oparte na Ćwiczeniach duchowych św. Ignacego Loyoli:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: ADAMIE, GDZIE JESTEŚ? TYDZIEŃ PIERWSZY. ROZWAŻANIA OPARTE NA ŚW. IGNACEGO LOYOLI

Tagi: Wspólnoty religijne i zakonne Duchowośc i przeżycia religijne

Kup książkę Adamie, gdzie jesteś? Tydzień pierwszy. Rozważania oparte na Ćwiczeniach duchowych św. Ignacego Loyoli

Aby poszerzyło się nasze serce. Medytacje w codzienności życia
Józef Augustyn SJ0
Okładka ksiązki - Aby poszerzyło się nasze serce. Medytacje w codzienności życia

Północ. W nocnej ciszy rozlega się miejski zegar. Wybija rytmicznie dwanaście uderzeń. Minął kolejny dzień. Zaczyna się nowy. Ile ich było już w...

Kwadrans szczerości. Wprowadzenie do modlitwy codziennego rachunku sumienia
Józef Augustyn SJ0
Okładka ksiązki - Kwadrans szczerości. Wprowadzenie do modlitwy codziennego rachunku sumienia

Codzienny rachunek sumienia, który proponuje św. Ignacy Loyola w \"Ćwiczeniach duchownych\", nie jest \"rozliczaniem się\" z własnych upadków i słabości...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk