Kto | Post |
---|---|
|
2014-08-27 22:33:21
Lazania 300 g mielonego mięsa sól do smak opakowanie makaronu do lazanii 4 łyżki masła 10 g parmezanu 1 kulka kulka mozzarelli 200 g sosu beszamelowego odrobina oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wina wytrawnego 1 puszka pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew pieprz dp smaku |
|
2014-09-20 11:48:41
Lasagnę można przyrządzać na wiele sposobów, nie tylko w wersji pomidorowej, klasycznej. Ja przygotowuję czasami, bo lasagna jest bardzo tłusta ze względu na beszamel, ze szpinakiem. Nie zawsze się udaje, bo szpinak trzeba potrafić przyrządzić, by był zjadliwy, ale się staram ;) |
|
2014-09-23 21:09:26
Sałatka z kawałkami chleba, pomidorami i mozzarellą 3 szkl. chleba na zakwasie 1 szkl. pokrojonych pomidorów 1 czerwona cebula 18 dag mozzarelli ½ szkl. oliwy z oliwek sałata 4 łyżki octu winnego ½ szkl. liści bazylii 2 łyżki kaparów sól pieprz Chleb pokroić w kostkę. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałki, mozzarellę w kostkę a cebule i bazylie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze kapary. Oliwę wymieszać z octem winnym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i skropić sałatkę. |
|
|
|
2014-09-27 17:37:51
Sałatka nicejska z makaronem Składniki opakowanie makaronu 5 jajek 1 cebula 250 g fasoli szparagowej 15 sztuk czarnych oliwek puszka tuńczyka w zalewie 5 filecików anchois 250 g pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz Etapy przygotowania 1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją, a następnie zahartuj go zimną wodą 2. Fasolkę blanszuj we wrzątku i hartuj zimną wodą 3. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki 4. Tuńczyka i anchois odsącz z zalewy 5. Pomidorki pokrój na pół 6. Makaron rozłóż na półmisku, a na nim ułóż wszystkie składniki 7. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. |
|
2014-10-05 23:54:37
Canneloni brokułowo-szpinakowe z fetą SKŁADNIKI paczka cannelloni (250 g) duża główka brokułów 3 spore garście szpinaku 200 g fety 1 por 2 ząbki czosnku pół szklanki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony czarny pieprz sól cukier 2 łyżki oliwy sos: pół kostki masła dwie czubate łyżki mąki dwie szklanki zimnego mleka dwa żółtka pół szklanki śmietany biały pieprz sól gałka muszkatołowa |
|
2014-10-07 00:34:08
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem (kozim lub mozzarellą) doprawiona czosnkiem i oregano Składniki, 2 porcje: • 1 łyżka masła • 1 ząbek czosnku, starty • duża garść szpinaku • 4 jajka • 2 łyżki mleka • 1 pomidor • 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/3 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą i połową ilości oregano. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą. Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość. Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika można skropić oliwą extra vergine |
|
2014-10-07 23:48:25
ałatka owocowa Składniki: jabłka, pomarańcze, mandarynki, banany, kiwi (ilość zależna od tego, dla ilu osób ma być przeznaczona, niczego nie można zepsuć, więc spokojnie możecie eksperymentować). Jeśli jesteście miłośnikami innych owoców np. truskawek, można również kilka dodać. duży jogurt naturalny czekolada mleczna, ewentualnie wafelek czekoladowy Wykonanie: Owoce obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce (pokruszyć wafelka). Jogurt naturalny przelać do większej miseczki. Dodać banana lub 2 (w zależności jak bardzo słodką chcecie mieć sałatkę) i wszystko dokładnie wydusić widelcem, aż do powstania bananowego jogurtu. Do miski wrzucić resztę owoców i delikatnie wymieszać. Podawanie: Sałatkę można podawać w wysokich szklankach lub salaterkach, nakładając ją warstwowo - sałatka, trochę tartej czekolady, sałatka itd. Dobrze smakuje także, jako dodatek do lodów - na talerzu umieszcza się kulki lodów, obok sałatkę owocową i to wszystko posypuje wiórkami czekoladowymi. |
|
2014-10-31 13:59:59
sałatka Składniki, 2 porcje: • 2 porcje szpinaku • 1 kulka (125 g) białej mozzarelli • 1 - 2 łyżki śmietanki kremowej 30% • 250 g świeżych truskawek • 2 łyżeczki cukru • 1/3 szklanki orzechów włoskich • chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze Sos balsamiczno - czekoladowy: • 180 g truskawek, pokrojonych na kawałki • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu balsamicznego • szczypta świeżo zmielonego pieprzu • 1 łyżeczka oliwy extra vergine • 1 pełna łyżeczka kakao Przygotowanie: Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki - |
|
2017-04-18 12:19:09
czesc |
|
2019-05-09 11:55:52
Flądra w sosie czosnkowym z warzywami na patelnię. Składniki :
|
|
2019-07-04 15:03:28
To ja dodam najnowszy przepis na polędwiczki w szpinaku :) https://miesozerni.pl/2019/04/13/wielkanocne-poledwiczki-w-ciescie/ |
|
2020-06-12 16:43:19
Moze macie jakies ciekawe przepisy na grilla? |
|
2022-11-27 22:40:27
Ja polecam wszelkiego rodzaju ryby z grilla, są naprawdę pyszne! Czy łosoś, pstrąg czy makrela. Jeśli chodzi o tę ostatnią rybę to zazwyczaj przyrządzam ją tak, że po usunięciu głowy i skrzeli nacinam oraz nacieram czosnkiem i rozmarynem. Potem jeszcze przyprawiam solą, pieprzem i dodatkiem cytryny. Tak zostawiam na no i kolejnego dnia jest idealne danie na grilla ;) Wbrew pozorom dobrze jest odpowiednio przyprawić rybkę. Zresztą w internecie jest sporo przepisów na nie, ja akurat ostatnio korzystałam z tej strony . |