Kto | Post |
---|---|
|
2013-12-09 10:08:51
Ja od dawna słucham przeważnie piosenki artystycznej. To spotyka się z różną reakcją moich rówieśników, chociaż już nieco się przyzwyczaili. Może możecie mi polecić kogoś poza Michałem Bajorem, Markiem Grechutą, Anną Treter czy Magdą Umer? Pozdrawiam N.K. z http://mojportret.blogspot.com/ |
|
2013-12-09 11:28:19
Polecam Ci Andrzeja Poniedzielskiego - którego osobiście uwielbiam, Elżbietę Adamiak, która śpiewa utwory napisane przez pana Andrzeja a także śpiewa z nim w duecie. |
|
2014-02-23 01:28:58
Wiem, że Ewa Błaszczyk też śpiewa, teraz Magdalena Kumorek wydała też płytę, ale jeszcze jej nie słyszałam. Może spróbuj posłuchać :) Ja lubię Pod Budą (pewnie wiesz, że to zespół Anne Treter), Gościniec, SDM... |
|
|
|
2014-03-18 14:58:36
Ja również przepadam za SDM. Ostatnio natrafiłem w sieci na stronę z tekstami piosenek: http://teksty.wywrota.pl/ a tam m.in. ich nieśmiertelna "Czwarta nad ranem". |
|
2014-05-08 10:10:05
Słucham. I lubię. Sojka, SDM, Turnau, Szweda, Wolna Grupa Bukowina. I te wszystkie zespoły które śpiewają jeszcze prócz poezji śpiewanej piosenki turystyczne. Szczególnie zespół Dnieje. Bo uwielbiam teksty Tuwima. Nie na co dzień nie, ale raz na jakiś czas. Muszę mieć po prostu humor na taką muzykę. |
|
2014-05-18 08:16:44
Najczęściej sięgam po wspomnianych już wcześniej: Grzegorza Turnaua i Stare Dobre Małżeństwo. W ciut mniejszym stopniu słucham Ewy Błaszczyk, Magdy Umer i Jacka Wójcickiego. |
|
2014-05-22 08:03:47
Można jeszcze spróbować Wojciecha Młynarskiego. Myślę, ze Annę Marię Jopek też można by zaklasyfikować jako piosenkę artystyczną. Jak sądzicie? |
|
2014-06-02 12:04:21
Ja Annę Marię Jopek w zasadzie zakwalifikowałabym do muzyki artystycznej, uważam, że jej muzyka jest interesująca i zdecydowanie odbiega od zwykłej popularnej muzyki, Anna tworzy coś niezwykłego, co wzrusza, wycisza i jednocześnie porywa:) czasem dobrze posłuchać tych starszych hitów..Pytanie czy zawsze trzeba no czasem jednak nie warto i czasem będzie okej wejsc na strone http://wsieci.yolasite.com/ |
|
2014-07-11 13:09:17
Z poezji śpiewanej Marcina Świetlickiego lubię. Właśnie siedzę sobie w mieszanku przy ulicy Ślicznej, moi wspólokatorzy śpią po imprezie, a ja się kulturalizuję, słuchając kochanego SDM-u i w między czasie odpisując na maile. |
|
2014-07-20 13:26:36
Ja uwielbiam Michała Bajora i Stare Dobre Małżeństwo, jednak zdziwiona jestem, że nikt tutaj nie wymienił jednego z lepszych (i bardziej przystępnych) polskich tenorów, jakim jest Jacek Wójcicki. Wprawdzie teraz śpiewa głównie w programach dla dzieci (ale nie tylko, bo udziela się też w teatrze), ale swojego czasu nagrał dużo świetnej muzyki artystycznej. |
|
2014-07-21 17:41:09
Należę do bardzo emocjonalnych duszyczek i przy tym bardzo wrażliwych, więc nie raz zdarza mi się płakać z zachwytu na czymś pięknym, to że ze smutku, to mniej nietypowe. Zdarzało mi się plakać słuchając płyty Żebrowskiego, choć recenzje bywały różne, ja uwielbiam tę płytę |
|
2014-07-24 10:43:04
Dla mnie artystyczną muzyką jest bez wątpienia muzyka klasyczna, utwory Vivaldiego są według mnie wspaniałe Antonio skomponował wspaniałe Cztery Pory Roku z czego najbardziej podoba mi się Wiosna, to dopiero się nazywa muzyka artystyczna:) |
|
2014-07-24 13:42:46
Ja kiedyś przez przypadek znalazłam się we Wrocławiu na przeglądzie piosenki aktorskiej i od tamtego czasu zakochałam się w piosence aktorskiej, żadna inna muzyka nie niesie ze sobą tyle emocji dla mnie jest to bardzo wzruszające |
|
2014-08-16 20:30:04
Czy znacie jakieś ciekawe piosenki aktorskie, intepretacje? Nie znalazłam, na razie, w sieci strony, na której byłyby filmiki z nagraniami, np. z historii festiwalu. Oprócz you tube. Znacie takie strony? Od wczoraj jestem zakochana w Millhaven - w tej piosence i różnych jej interpretacjach. |
|
2014-08-16 21:50:14
Dyskusja się jeszcze toczy, więc ja polecam Jacka Kaczmarskiego. |
|
2014-08-23 20:38:14
Gorąco polecam dwie składanki z cyklu "Kraina Łagodności" - tam też można znaleźć ich piosenki. Warto mieć. Prawdziwy balsam dla duszy. Bardzo wymowna, prawdziwa, raczej przytłacza, nie owija w bawełnę. "już nigdy nie będziemy kochać...tak jak kiedyś" |
|
2014-09-16 23:19:32
Gorąco polecam dwie składanki z cyklu "Kraina Łagodności" - tam też można znaleźć ich piosenki. Warto mieć. Prawdziwy balsam dla duszy. Zawsze odkrywam coś nowego i niezmiernie docierającego do głębi mojego serca |
|
2014-09-19 12:50:24
Jedna z moich ulubionych piosenek z tego nurtu muzyki :) "Z nim będziesz szczęśliwsza Dużo szczęśliwsza będziesz z nim Ja cóż - włóczęga, niespokojny duch Ze mną można tylko Pójść na wrzosowisko I zapomnieć wszystko." |
|
2014-10-26 23:30:24
Ktoś wspominał wcześniej o "Przekleństwie Millheaven" w oryginale Nicka Cave'a. Polska adaptacja jest nawet znacznie lepsza! W ogóle powstały polskie interpretacje bodajże większości "Murder Ballads", jednak tylko ta jakoś zapada w pamięć ;) Najbardziej przerażająca jest w wykonaniu Katarzyny Groniec, za to najlepiej aktorsko Kinga Preis. |
|
2017-06-07 23:11:27
Polecam moją płytę "Pragnienia" :-) Znajduje się na niej m.in. poezja Haliny Poświatowskiej, czy ks. Twardowskiego, ale też moje autorskie utwory :-) Poniżej załączam link : https://www.youtube.com/watch?v=-6nV2ERjC6U Pozdrowienia :) |