Recenzja książki: Wychowanie chrześcijańskie szansą integralnego rozwoju człowieka. Studium z pedagogiki religii

Recenzuje: truskawka2

Już od dzieciństwa podlegamy procesowi wychowania. Początkowo tę rolę pełnią rodzice, potem włączają się nauczyciele. W dorosłości inni ludzie też nas wychowują, wskazując, jakie błędy robimy lub pociągając swoim przykładem na właściwą drogę. Co zrobić, żeby uczeń rozwinął się jak najlepiej intelektualnie, emocjonalnie i duchowo? Autorka proponuje wychowanie oparte na chrześcijaństwie. Przytacza przy okazji myśli różnych filozofów i ojców Kościoła. Wskazuje, na czym takie wychowanie powinno polegać.

Niewątpliwie autorka książki Wychowanie chrześcijańskie szansą integralnego rozwoju człowieka ma ogromną wiedzę i szlachetne pobudki. Jednak niektóre fragmenty są mocno kontrowersyjne. Chodzi przede wszystkim o zagrożenia dla wartości chrześcijańskich. Przede wszystkim, gender jest POJĘCIEM, a nie IDEOLOGIĄ, homoseksualizm zaś nie jest niczym sprzecznym z naturą (w świecie zwierząt jest dość częsty!) ani złym – w końcu z określoną orientacją seksualną stworzył nas sam Bóg. Warto też pamiętać, że Jezus był czystą miłością i nikogo nie odrzucał.

dr Kalina Beluch

Tagi: bóg

Kup książkę Wychowanie chrześcijańskie szansą integralnego rozwoju człowieka. Studium z pedagogiki religii

Zobacz opinie o książce Wychowanie chrześcijańskie szansą integralnego rozwoju człowieka. Studium z pedagogiki religii
Błogosławieństwa osób w katechezie
Helena Słotwińska0
Okładka ksiązki - Błogosławieństwa osób w katechezie

SPIS TREŚCIWSTĘPROZDZIAŁ 1ROLA I MIEJSCE BŁOGOSŁAWIEŃSTW. BIBLIA - LITURGIA - KATECHEZA1. Błogosławieństwa w Biblii1.1. Błogosławieństwa w Starym Testamencie1...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk