Trwająca obecnie za naszą wschodnią granicą wojna sprawiła, że ponad 3,5 mln Ukraińców zatrzymało się w Polsce. Odpowiedzią na zaistniałą sytuację jest książeczka W szkole i przedszkolu! Zawierając polsko-ukraińskie zwroty, ułatwia porozumiewanie się z uchodźcami towarzyszącymi nam od kilku miesięcy każdego dnia.
Publikacja Wydawnictwa Promic skierowana została do dzieci od szóstego roku życia, które – zgodnie z tytułem książeczki – uczęszczając na zajęcia do przedszkola i szkoły, spotykają tam swoich nowych, ukraińskich kolegów. Na poszczególnych stronach autorzy (Ewa Kasperowicz oraz Oleksii Akinfiiev) zobrazowali miejsca z odpowiednim wyposażeniem (sala lekcyjna, korytarz, szatnia, stołówka, świetlica), osoby (nauczyciele, wychowawcy, inni uczniowie) oraz sytuacje, w jakich dzieci się spotykają (nauka, zabawa, spożywanie posiłku, sprzątanie, wypoczynek). Wzorowane na rzeczywistości kolorowe ilustracje, skupiając wzrok dziecka, nie tylko pobudzają jego otwartą na wszechstronny rozwój wyobraźnię, ale są w stanie również – podczas realnych spotkań z ukraińskimi rówieśnikami – ułatwić porozumienie. Znaczącą rolę bez wątpienia odegrają zamieszczone w dymkach dialogi złożone z polsko-ukraińskich zwrotów (wraz z fonetycznym zapisem poprawnej wymowy). Są i kreatywne kolorowanki (duże, wyraźne, ze średnią ilością szczegółów, nieco grubsze kartki ułatwiają kolorowanie) z miejscami przeznaczonymi na wpisanie polsko-ukraińskich zwrotów.
Wojna powodująca napływ uchodźców z Ukrainy, wyznaczając nowe zadania, zmusza do odnalezienia się w zaistniałej sytuacji. Publikacja Wydawnictwa Promic (choć liczy zaledwie 16 stron) jest ważnym krokiem naprzód w zacieśnianiu dialogu między narodem polskim i ukraińskim. Jest jeszcze jedna, praktyczna korzyść: dochód ze sprzedaży książek stanowi pomoc w zakupie obiadów dla dzieci z Ukrainy.
Treścią książeczki W szkole i przedszkolu! warto się zainteresować.
Unikatowa na rynku! Książka dla dzieci z podstawowymi słówkami i zwrotami po polsku i ukraińsku. Ułatwia porozumiewanie się w szkole, w przedszkolu i podczas...