Sekrety pszczół
Pszczoły nie tylko żyją obok nas, ale i pełnią niezwykle ważną rolę: zapylają rośliny. Małe, pracowite owady latają wśród kwiatów, wydobywając z nich słodki nektar oraz pyłek. Choć tak istotne dla przyrody, są słabo znane. Jakże często mylone bywają z osami. Książeczka Pszczoły i ich niezwykły świat, kolejny tom cyklu Przyroda to przygoda, ma przybliżyć dzieciom życie pszczół. I robi to w sposób prosty, ciekawy, zrozumiały.
Autor przygląda się różnym aspektom życia niezwykłych owadów. Pokazuje je, oczywiście, w sposób uproszczony, dostosowany do wieku małego odbiorcy książki. Tekstu nie jest zbyt wiele, uzupełniają go liczne rysunki. Dziecko może zobaczyć to, o czym mowa i szybciej to zrozumieć. Czytelnik poznaje życie pszczół od momentu ich wyklucia, poprzez organizację i hierarchię w ulu, zadania i role pszczół (robotnica, królowa, truteń). Zostaje wyjaśnione, skąd się bierze miód, jak korzysta z niego pszczelarz i na czym polega jego praca, czym jest rój pszczół. Ciekawostki i fakty, znane i mało znane. Dzięki nim łatwiej zrozumieć miododajne owady i ich rolę. Służy też temu dołączona do książki płyta CD, zawierająca opowiadania o życiu pszczół z odgłosami przyrody oraz pytaniami sprawdzającymi wiedzę o pszczołach. Dobrze jest bowiem nie tylko czytać i poznawać, ale również utrwalać zdobytą wiedzę.
Książka Pszczoły i ich niezwykły świat jest starannie przygotowana i ładnie wydana, w dość dużym, niezbyt poręcznym formacie. Ilustracje są w pastelowych kolorach, starannie wykonane i wplecione w tekst. Książka powinna być zrozumiała dla starszych przedszkolaków (niezbędna pomoc dorosłych) czy potrafiących już samodzielnie czytać uczniów podstawówki. Uczy zrozumienia przyrody i szacunku do niej. Bowiem bez przyrody i nawet tak niewielkich owadów jak pszczoły, nasz świat, a więc i człowiek, nie przetrwa.