Recenzja książki: Przygoda w Greenglass House

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Intrygujący goście, tajemniczy zajazd skrywający mroczne sekrety, ginące przedmioty i pozorny brak punktów łączących wszystkie te elementy – to przepis na świetną powieść przygodową. A jest nią Przygoda w Greenglass House Kate Milford – pierwszy tom przygód dwunastoletniego Milo, syna gospodarzy tytułowego zajazdu.

Cisza, spokój i czas, który będzie mógł spędzić z rodzicami na beztroskim leniuchowaniu sprawiają, że Milo ogromnie cieszy się z rozpoczynających się właśnie ferii świątecznych. Niestety, los krzyżuje plany chłopca, bowiem do Greenglass House, mimo sezonu ogórkowego, przybywa aż pięciu gości: trzy kobiety i dwóch mężczyzn, ludzi w różnym wieku, którzy niewiele o sobie mówią i przez to wzbudzają, mimo początkowej niechęci, duże zainteresowanie Milo. Zajazd zaczyna rozbrzmiewać chórem gromkich głosów, kłótniami między dwójką ekscentrycznych gości – doktorem Gowervine’m oraz starszą panią, Eglantine Hereward – i wypełnia się aromatem pysznych potraw i gorących napojów serwowanych przez kucharkę. Chłopiec przypatruje się gościom, próbuje dociec, kim jest i czym zajmuje się każdy z przybyłych, a pomaga mu w tym Meddy, rówieśnica Milo. Pewnego dnia w zajeździe z pokojów trójki gości giną ich osobiste rzeczy. Atmosfera staje się napięta, goście z podejrzliwością patrzą na siebie, próbując ustalić, kto z nich jest złodziejem. Do sprawy włączają się Milo wraz z Meddy i, wcielając się w fikcyjnych bohaterów rodem z rozgrywek RPG, postanawiają rozwikłać naglącą i uprzykrzającą wszystkim pobyt w Greenglass House zagadkę. Z biegiem czasu okazuje się jednak, że każdy z gości jest w jakiś sposób związany z zajazdem, a tajemnice z przeszłości Greenglass House odgrywają w całej sprawie sporą rolę.

Przygoda w Greenglass House to książka, która zabiera młodego czytelnika w wir niesamowitych przygód. Kate Milford snuje tak zawoalowane intrygi, że na początku opowieści naprawdę trudno znaleźć punkty łączące poszczególne postaci ze sobą nawzajem czy też z tytułowym zajazdem. Smaczku dodaje opowieści fakt, że zajazd funkcjonuje na granicy prawa, oferuje bowiem noclegi przemytnikom i innym podejrzanym typkom. Jednak tym, co najbardziej intryguje, są tajemnice starego zajazdu. Budynek usytuowany jest na wzgórzu, wysoko ponad portowym miastem, a zdobią go przepiękne witraże, skrywające liczne sekrety.

Powieść Kate Milford to rewelacyjna, trzymająca w napięciu, zaskakująca i niezwykle oryginalna powieść przygodowa. Jednak to nie wszystko, co oferuje czytelnikowi Przygoda w Greenglass House. Autorka w swoją opowieść wplata także rozterki dorastającego chłopca. Milo jest adoptowany i niechętnie o tym mówi. Kocha swoich opiekunów, jednak chciałaby również dowiedzieć się, kim byli jego biologiczni rodzice. Zwłaszcza, gdy dowiaduje się, że nie jest pierwszym Chińczykiem, który przebywa w Greenglass House. Dzięki przyjaźni z Meddy i zaangażowaniem w rozgrywkę RPG chłopiec odkrywa w sobie także cechy, które były mu zupełnie obce. Jako Negret – przechera – ma w sobie więcej pewności siebie, sprytu i odwagi.

Książka wciąga mnogością wątków i zachwyca starannością w budowaniu intryg. Gdy miejscami zaczyna się nam wydawać, że rozwiązaliśmy frapującą nas zagadkę, autorka serwuje niespodziewany zwrot akcji i nasze przypuszczenia rozsypują się niczym domek z kart. W opowieści niczego bowiem nie możemy być pewni. Kate Milford wplata w swoją opowieść interesujące i niebanalne motywy – chociażby fascynujące witraże czy też gry fabularne, które odgrywają w powieści kluczową rolę.

Przygoda w Greenglass House to książka, która wciąga od pierwszej strony. To powieść, w której mnogość postaci i związanych z nimi wątków sprawia, że akcja pędzi już od samego początku. Dodatkowo niezwykle atrakcyjne opisy przestrzeni – zajazdu i najbliższej okolicy – sprawiają, że w wyobraźni bez trudu przenosimy się do portowego miasteczka u ujścia rzeki Skidwrack. Książka Kate Milford zachwyci wszystkich – młodszych i starszych czytelników – którzy lubią pełne przygód i tajemnic, awanturnicze i nie pozbawione elementów fantastycznych historie. A na tych, którzy zaprzyjaźnią się z Milo i nie będą chcieli opuścić zajazdu, czekać będą kolejne tomy serii.

Tagi: Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży

Kup książkę Przygoda w Greenglass House

Zobacz opinie o książce Przygoda w Greenglass House
Autor
Książka
Zapiski bajarza. Opowieść o Greenglass House
Kate Milford0
Okładka ksiązki - Zapiski bajarza. Opowieść o Greenglass House

Kolejna książka z bestsellerowej serii Greenglass House. Padający od tygodni deszcz sprawia, że drogi są nieprzejezdne, a woda w pobliskiej rzece Skidwrack...

Złodziejski węzeł. Greenglass House
Kate Milford0
Okładka ksiązki - Złodziejski węzeł. Greenglass House

Marzana i jej najlepsza przyjaciółka się nudzą. Mimo że mieszkają w Wolnej Strefie, mieście, w którym nie obowiązują ogólnie przyjęte...