Maski kojarzą się nam przede wszystkim z balami przebierańców i balami karnawałowymi. Pamiętamy także pewnie przepiękne, wykonane z niezwykłą starannością maski weneckie. Warto jednak pamiętać, że maski często stanowią także ważny rekwizyt i część ubioru aktorów grających w sztukach teatralnych. Maskę możemy przybrać także w przenośni – gdy chcemy coś przed kimś ukryć i udawać, że dana sytuacja bądź wydarzenie zupełnie nas nie poruszyły. Maski mogą okazać się także świetną zabawką, przedmiotem, który dzieci same wykonają, by później z radością założyć je na twarze.
Maski z papieru. Wycinam, składam, sklejam to publikacja wydawnictwa Jedność, w której znajduje się trzynaście masek do samodzielnego przygotowania. Dziesięć z nich to kolorowe maski zwierząt – sowy, kota czy świnki – i postaci ludzkich – Arlekina, Pantalone bądź też Kolombiny. Pozostałe trzy maski dzieciaki mogą samodzielnie pokolorować, nadając im wymyślony przez siebie charakter i odcień.
Maski wydrukowane zostały na grubszym papierze, dzięki czemu proces ich przygotowania (wycięcie, zginanie, sklejanie) jak i używania nie spowoduje szybkiego uszkodzenia czy też zniszczenia. Przygotowanie maski, zgodnie z zaprezentowaną w publikacji instrukcją, wydaje się proste. Niezbędne informacje dotyczące symboli zgięcia, wycięcia czy przyklejenia zostały szczegółowo wymienione i opisane. Warto wykonywać maski wspólnie z dzieckiem, pomagając mu w wycinaniu, bądź też wykonując tę czynność niejako za dziecko, by zminimalizować ryzyko skaleczenia – zwłaszcza podczas wycinania otworów wewnątrz maski.
Oprócz masek w publikacji znalazło się tez miejsce na krótki tekst prezentujący plejadę teatralnych postaci, których atrybutami są maski. Czytelnik ma okazję poznać między innymi Arlekina, Pantalone, Balanzone, Tartaglia, czy też Kapitana Spaventa. Opisy komediowych bądź dramatycznych bohaterów są dosyć szczegółowe, napisane przystępnym językiem i z pewnością przybliżą czytelnikowi te postaci.
Maski z papieru. Wycinam, składam, sklejam to świetna propozycja dla przedszkolaków i dzieci uczęszczających do pierwszych klas szkoły podstawowej. Maskami można bawić się w domu z rodzeństwem i przyjaciółmi, wspólnie odgrywając amatorski, dziecięcy teatrzyk. Maski można wykorzystać także na szkolnym bądź przedszkolnym balu karnawałowym. Wraz z ciekawie dobranym strojem, stanowić będą one idealne na tę okazję przebranie.
W tej książce znajdziecie mnóstwo pomysłów na oryginalne przebrania i ciekawe dodatki. Kto powiedział, że można się przebierać tylko w czasie karnawału...
Oto przed nami fantastyczna książka z serii „Wycinam, składam, sklejam”. Wszyscy fani japońskiej sztuki składania z papieru znajdą w niej coś...