Recenzja książki: Księga wartości i dobrych obyczajów

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Funkcjonowanie w społeczeństwie wymaga od każdego człowieka przestrzegania ogólnie przyjętych zasad. Oprócz istniejących przepisów prawnych, wszyscy jesteśmy zobowiązani do okazywania innym szacunku i poważania. Nasze postępowanie nie może ograniczać wolności tych, z którymi spotykamy się każdego dnia. Opublikowana przez Wydawnictwo Jedność Księga wartości i dobrych obyczajów jest zbiorem zasad, których przestrzeganie ułatwia budowanie właściwych relacji międzyludzkich.

Autorzy, Salem i Agnes de Bézenac, w interesujący sposób zachęcają młodego czytelnika do wysiłku, którego celem jest wypracowanie cech charakteru, mających bezpośredni wpływ na polepszenie statusu życia człowieka w społeczeństwie. W prostych słowach pokazują, dlaczego tak bardzo ważna jest praca nad kształtowaniem charakteru. Zachętą do działania okazują się czterdzieści dwa opowiadania o dzieciach, które dokonały mądrych wyborów. Wdzięczność, pogoda ducha i zadowolenie, planowanie wydatków, rzetelność oraz determinacja, a także cierpliwość, odpowiedzialność i samokontrola – to tylko niektóre z szerokiego wachlarza możliwości. Ponieważ nikt z nas nie jest obywatelem bezludnej wyspy, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzecznościowych ułatwi współżycie międzyludzkie.

Układ publikacji jest jasny: czterdzieści dwa opowiadania (krótkie, jednostronicowe, skłaniające ku refleksji), zebrane w siedmiu częściach, a każda z nich omawia sześć wewnętrznych wartości. Zakończenie poszczególnych części zawiera praktyczne wskazówki, propozycje gier, zabaw, quizów, planów konkretnych czynności oraz misj do spełnienia. Nie brakuje również wykazu potrzebnych materiałów, adekwatnego do treści ważnego cytatu i miejsca na notatki. Treść zaprezentowana została w sposób łatwy do zapamiętania, ponieważ sytuacje opisane w opowiadaniach doskonale znane są dzieciom z codziennego życia.

Napisana w sposób prosty i zabawny Księga wartości i dobrych obyczajów stanowi lekturę niezwykle interesującą. Zabawne, kolorowe ilustracje uzupełniają tekst. Twarda okładka umożliwia wielokrotne sięganie po lekturę. Bez wątpienia propozycja Wydawnictwa Jedność spotka się z aprobatą młodego czytelnika: zestaw czterdziestu dwóch wewnętrznych wartości stanie się dla niego moralnym kompasem. Wszystko zaś po to, by w codziennym życiu więcej było chwil szczęśliwych niż rozczarowań.

Tagi: bóg

Kup książkę Księga wartości i dobrych obyczajów

Zobacz opinie o książce Księga wartości i dobrych obyczajów
Książka
Księga wartości i dobrych obyczajów
de Bézenac Salem i Agnes
Z pamiętnika jeża Emeryka