Chrześcijanin wierzy w nieskończoną miłość Boga do ludzi. Stworzenie świata dowodzi tej prawdy, będąc równocześnie wyrazem zaproszenia człowieka do wiecznej przyjaźni ze Stwórcą. Ponieważ każdy z nas – zarówno mężczyzna, jak i kobieta – został stworzony na obraz i podobieństwo Boże, przedstawiciele obu płci na równi zobowiązani są do postępowania zgodnie z wolą Bożą, bez względu na pojawiające się kłopoty i trudności dnia codziennego. Każda z nas była Ewą. Odkryj, jaką kobietą stworzył cię Bóg jest interesującą propozycją Wydawnictwa Promic, zachęcającą – zwłaszcza kobiety – do uważnego wsłuchiwania się w głęboko ukryty sens zbawczych wydarzeń.
Interesujące rozważania Colleen C. Mitchell w całości oparte są na Słowie Bożym. Budowa każdego rozdziału jest schematyczna. Początek stanowią trzy lub cztery fragmenty biblijne (wraz z siglami), które zostały zaczerpnięte z Biblii Tysiąclecia, z ksiąg Starego- i Nowego Testamentu. Przytoczone teksty biblijne służą analizie prawdy objawionej, po czym autorka zamieszcza treść świadectwa kobiety, w którym opowiada ona o własnych odkryciach w dziedzinie wiary i fizyczności. Następnie następuje podsumowanie wraz z konkretnymi wskazaniami na przyszłość, a także pytania, tematy do indywidualnej lektury Pisma Świętego oraz refleksje i modlitwy.
Tytuł każdego rozdziału został sformułowany w sposób odzwierciedlający cechy charakteryzujące zarówno kobiety czasów sprzed narodzenia Chrystusa, jak i współczesne. Treść właściwa, będąca odpowiedzią na zacytowany fragment biblijny, zostaje wzbogacona przesłaniem dla kobiet żyjących dziś, w konkretnej rzeczywistości, z całym bagażem doświadczeń, zmagających się z trudami dnia codziennego, borykających się z tęsknotami i pragnieniami. Autorka, stając w obronie biblijnych kobiet (np. Batszeba biorąca kąpiel oczyszczającą na dachu swojego domu obwiniana jest o uwiedzenie króla Dawida), dowodzi niesłuszności pokutujących od wieków osądów. Analizuje szczegółowe koncepcje, prosząc czytelniczki o ustosunkowanie się do poruszonego zagadnienia.
Publikacja Wydawnictwa Promic to bogactwo refleksji: nad stworzeniem, upadkiem człowieka, wcieleniem, naturą naszego „ja”, radością i przyjemnością, seksualnością, cierpieniem oraz spełnieniem. Colleen C. Mitchell posiłkuje się przemyśleniami Ojców Kościoła, świętych, filozofów, pisarzy wczesnochrześcijańskich oraz współczesnych, a także osób konsekrowanych i świeckich. Pomocą służą również przypisy, schemat Osoba ludzka w pigułce oraz przeznaczone szczególnie dla kobiet medytacje, błogosławieństwa i modlitwy.
Książka Każda z nas była Ewą. Odkryj, jaką kobietą stworzył cię Bóg bez wątpienia przemówi do kobiety żyjącej w XXI wieku: nakreślając drogę od początku do końca, od stworzenia do zbawienia, od wypalenia do uzdrowienia, pomoże zrozumieć, że bezwzględnie konieczna jest integracja duszy i ciała. Lektura jest receptą na życiowe problemy współczesności. Przedstawione w przystępny sposób bogactwo doświadczeń tych, które żyły przed wiekami i tych, które żyją „tu i teraz", stanie się dla nas nauką mądrości. Wspomagając zmagania z trudami dnia codziennego, pomoże pokonywać przeszkody oraz dokonywać właściwych wyborów. Wtedy nasze życie stanie się piękniejsze i szczęśliwsze.