Każdy rodzic chce, by jego dziecko wyrosło na inteligentnego i ciekawego świata człowieka. Chociaż rosnące maluchy z dnia na dzień coraz bardziej interesują się otaczającym je światem, to niezbędne jest pielęgnowanie i umacnianie tej ciekawości. Służą temu najpierw różnego rodzaju zabawki edukacyjne, a w późniejszym czasie programy telewizyjne i książki. Jedną z takich pozycji jest opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność publikacja Jak zostać geniuszem? Eksperymenty dla małych bystrzaków.
Dlaczego w wodzie ważymy mniej? Czemu garnki opatrzone są plastikowymi uchwytami? Jaka pogoda będzie jutro? Czemu parasol nie przecieka? Na wystrzeloną niczym z karabinu maszynowego serię pytań ciężko jest znaleźć szybkie i jednoznaczne odpowiedzi. Kilkuletnie dzieci, zachwycone otaczającą je przyrodą, ciekawymi zjawiskami czy niezrozumiałymi dla nich jeszcze prawami natury, pragną odkryć drzemiące w świecie tajemnice. O wiele rzeczy pytają rodziców, jednak nie zawsze znajdują wtedy satysfakcjonującą odpowiedź. W książce Jak zostać geniuszem? mały odkrywca nie tylko znajdzie wyczerpujące wyjaśnienia, ale przede wszystkim będzie miał okazję przeprowadzić ciekawe doświadczenia.
Publikacja Jak zostać geniuszem? stworzona została z myślą o dzieciach w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Książka składa się z kilku rozdziałów, poświęconych między innymi takim zagadnieniom, jak „lekko, ciężko”, „głośno, cicho” czy też „ciepło i zimno”. W każdym rozdziale szczegółowo opisanych zostało sześć lub siedem eksperymentów, które mały odkrywca przeprowadzić może samodzielnie lub z niewielką pomocą osoby dorosłej. Każdy z eksperymentów został przedstawiony w książce w podobny sposób. Zauważyć można analityczne podejście do postawionego problemu. Taki sposób myślenia jest niezwykle przydatny podczas rozwiązywania przeróżnych problemów, a okazja, by się go nauczyć, pojawia się zwykle bardzo późno – najczęściej dopiero na studiach technicznych.
Mały odkrywca najpierw zadaje pytanie. Niech będzie to problem dotyczący koloru światła. Aby uzyskać odpowiedź, potrzebnych jest kilka prostych przedmiotów: kartka papieru, szklanka, woda, tektura i taśma klejąca. Podążając za przedstawionymi w książce wskazówkami, czytelnik przygotuje zestaw doświadczalny. Następnie przy jego pomocy przeprowadzi eksperyment i zapisze poczynione obserwacje. Nierzadko będzie musiał eksperyment powtórzyć, aby otrzymać serię wyników, z których następnie uzyska wartość średnią, najbardziej zbliżoną do rzeczywistej. Ostatnim punktem będzie zestawienie własnych spostrzeżeń z odpowiedzią zawartą w publikacji. Czy uzyskaliśmy taki sam wynik? Czy wnioski, które wyciągnęliśmy z doświadczenia, są zbliżone do właściwej odpowiedzi? Każdy eksperyment okraszony jest dodatkowo także ciekawostką ze świata, by lepiej i na dłużej przyswoić wiedzę na dany temat.
Jak zostać geniuszem? to także prawdziwa gratka dla oka. Książka wydana została w dużym formacie, w pełnym kolorze na papierze kredowym. Na kartach książki, oprócz zabawnych rysunków przedstawiających małych naukowców – Zuzię i jej psa Bobika – czytelnicy znajdą liczne fotografie, ukazujące ciekawe zjawiska przyrody.
Książka Jak zostać geniuszem? rozwija u maluchów nie tylko zdolność analitycznego myślenia, dokładność, precyzję czy umiejętność formułowania przypuszczeń i wniosków, ale także uczy kreatywności i pomysłowości. Publikacja przygotowana została w sposób przemyślany, jasny i przejrzysty, zastosowany w niej język jest prosty, a informacje przekazywane są w zrozumiały i nie budzący wątpliwości sposób. Nauka przez zabawę jest sprawdzonym sposobem zdobywania wiedzy. Książka wydawnictwa Jedność skłania maluchy do rozwiązywania coraz bardziej złożonych problemów. I chociaż publikacja jednoznacznie nie odpowiada na zawarte w tytule pytanie, mały odkrywca po przeprowadzeniu kilkunastu zaprezentowanych w niej eksperymentów z pewnością bliższy będzie osiągnięcia statusu geniusza niż kiedykolwiek wcześniej.