Ludzie demonstrujący toksyczne zachowania mogą obrzydzić nam życie. Działają oni na naszą szkodę, niszcząc wszelkie zdrowe relacje. Cechując się negatywnym nastawieniem, zaabsorbowaniem sobą, brakiem umiejętności słuchania, kłamstwem, krytykanctwem i ustawiczną kontrolą, a także dramatyzując oraz stawiając samych siebie w roli ofiary, toksyczni ludzie potrafią umęczyć do granic możliwości, jednocześnie doskonale maskując się przed otoczeniem i manipulując nim do woli. Naprzeciw tym, którzy dotknięci są problemem współżycia z toksycznymi ludźmi, wyszło Wydawnictwo Zwierciadło, oddając do ich rąk Instrukcję obsługi TOKSYCZNYCH LUDZI.
Publikacja wyjaśnia, w jaki sposób obronić się przed złym wpływem tych, którzy zakwalifikowani zostali jako ludzie toksyczni. Swymi przemyśleniami dzielą się Katarzyna Miller – psycholożka z kilkudziesięcioletnią praktyką terapeutyczną oraz Suzan Giżyńska – copywriterka i twórczyni spotów reklamowych oraz wielu akcji społecznych. W trzydziestu jeden rozdziałach autorki zawarły maksimum treści, stanowiącej lekarstwo na całe zło omawianego zagadnienia. Każdy rozdział, obok opisu specyficznego przypadku toksycznej relacji, zawiera założenia ogólne w formie nienumerowanej listy oraz dialogi pomiędzy autorkami, próbującymi w ten sposób wyjaśnić sytuację i – równocześnie – zaradzić problemowi.
Na liście toksycznych relacji znajdują się: małżeństwa, partnerzy, rodzice, dzieci, rodzeństwa, teściowe, synowe, matki z trójek klasowych, pracodawcy, pracownicy, koleżanki, przyjaciółki, znajomi, sąsiedzi. Zaprezentowane przemyślenia są obszerne i szczegółowe, wynikają z długoletniej pracy terapeutycznej. Poparte zostały przykładami konkretnych sytuacji, z jakimi w swojej pracy spotkały się autorki. Wszystko to wskazuje na fachowość w rozwiązywaniu spraw wymagających indywidualnego podejścia.
Poradnik, bo taką formę ma Instrukcja obsługi TOKSYCZNYCH LUDZI, przeznaczony jest dla tych, którzy chcą poznać skuteczne sposoby na życie z osobami toksycznymi. A tych wokół nas nie brakuje. Publikacja Wydawnictwa Zwierciadło skierowana jest więc do każdego.