Recenzja książki: Góra i dół. Zobacz, jak niesamowita jest przyroda

Recenzuje: Monika Witczak

Dla małych odkrywców

Dzieci mają niesamowitą zdolność chłonięcia wiedzy. Interesuje je niemal wszystko, a zwłaszcza tematy dotyczące świata zwierząt, przyrody i człowieka. Chłonne umysły potrafią przyswoić naprawdę dużą dawkę wiedzy, jeśli jest odpowiednio przystosowana do ich możliwości i podana w atrakcyjnej formie. Góra i dół. Zobacz, jak niesamowita jest przyroda to książka o niesamowitej faunie i florze z każdego zakątka świata, którą pokocha każdy czterolatek. Znaleźć w niej można wszystko, co sprawia, że książka jest atrakcyjna dla dziecka – są przepiękne ilustracje, jest właściwa dawka wiedzy i pomysłowy sposób na odkrywanie świata.

Góra i dół została przepięknie zilustrowana przez Hanako Clulow. Rysunki są realistyczne, choć jednocześnie bardzo dziecięce – zwierzęta mają duże, słodkie oczka i uśmiechnięte pyszczki. Sprawiają wrażenie zadowolonych z życia i przyjaznych stworzonek. Dzięki temu książkę przyjemnie się ogląda, a dzieci czują się zachęcone, by dowiedzieć się o zwierzętach więcej. Nie są to jednak kreskówkowe obrazki – autorka zadbała, by przedstawić florę i faunę w prosty, lecz realistyczny sposób.

Największym atutem książki jest pomysłowy sposób przedstawienia świata zwierząt u góry (czyli na lądzie i w powietrzu) oraz na dole (pod ziemią i w wodzie). Każdy obrazek przedstawia to, co widać na pierwszy rzut oka, a więc las deszczowy, ocean, biegun północny czy rzekę. Gdy jednak przewrócimy podzieloną na pół stronę, naszym oczom ukaże się to, co pod spodem – wnętrze lasu, podwodny świat czy wnętrze góry. W ten prosty sposób dziecko może dokładnie zbadać życie i zwyczaje zwierząt, odkryć, co robią w swoich norkach, jaskiniach i dziuplach, jak żyją, gdzie śpią i gdzie składają jaja.

Obok niezwykłej warstwy graficznej są także opisy poszczególnych miejsc, roślin i zwierząt. Za tekst odpowiadają Patricia Hegarty i Tanera Simons. O każdym elemencie obrazka napisano kilka zdań. Są to krótkie i zwięzłe informacje, ciekawostki, w sam raz do przyswojenia dla przedszkolaków.

Na koniec muszę jeszcze wspomnieć o cudownej fakturze okładki. Na twardej, matowej oprawie zrobione są malutkie rowki, dzięki temu jest bardzo przyjemna w dotyku. To mały dodatek, a naprawdę bardzo cieszy. Jedym zdaniem – to kolejna świetna pozycja wydana przez Adamadę.

Kup książkę Góra i dół. Zobacz, jak niesamowita jest przyroda

Zobacz opinie o książce Góra i dół. Zobacz, jak niesamowita jest przyroda
Książka
Zły Samarytanin