Recenzja książki: Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Jesteś tym, co jesz – głosi popularny slogan. Ale dopiero niedawno wiele osób zaczęło na poważnie traktować to przesłanie. Zwiększająca się świadomość dotycząca zdrowia i niezwykle istotnego na nie wpływu produktów spożywczych sprawiła, że coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z produktów uczulających, stwarzających stany zapalne czy po prostu niekorzystnie działających na organizm. Z pomocą przychodzą wtedy wszelkiego rodzaju poradniki i książki kucharskie, w tym przepięknie wydana, opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność publikacja FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru.

Poza nietypowymi przepisami w książce znajdziemy jeszcze kilka bardzo ważnych elementów. Ponieważ dotyczy kuchni, w której rezygnuje się z popularnych i dobrze nam znanych składników, autorki bardzo dokładnie opisują i prezentują zamienniki dla glutenu, takie jak ryż czy proso; dla tradycyjnego mleka krowiego - mleka roślinne (sojowe, kokosowe); dla jajek (np. mieszankę mąki kukurydzianej, z ciecierzycy, ryżowej i płatków drożdżowych) czy cukru (miód, syrop klonowy).

Na tym jednak nie koniec. Sama lista zamienników z pewnością pomoże w zakupach, ale kolejnym ułatwieniem okażą się przepisy na produkty bazowe, z których sami możemy tworzyć i komponować niebanalne, zdrowe dania. I tak autorki, Lena Tritto i Rossella Venezia, przedstawiają czytelnikom przepisy na bezglutenowe ciasta drożdżowe (słone i słodkie!), bezglutenowy beszamel, majonez wegański, opisują, jak przygotować mleko migdałowe, masło z oliwy z oliwek, śmietanę z nerkowców czy twarożek z tofu. Bogatsi o tę wiedzę, sami możemy eksperymentować ze zdrową kuchnią, eliminując z jadłospisu produkty, które nam szkodzą (gluten) lub których ze względów zdrowotnych zwyczajnie chcemy unikać (cukier rafinowany).

Oczywiście, zasadniczą i przeważającą część książki stanowią gotowe przepisy na niebanalne dania. Zaczynamy od pomysłów na śniadania i brunche – obok słodkich minigofrów miodowo-szafranowych znaleźć można w publikacji przepisy na poranne słone posiłki – chociażby miniquiche z grzybami, porami, boczkiem i śmietaną roślinną. Dalej autorki prezentują czytelnikom pomysły na dania mączne. Tu królują przede wszystkim makarony. I tak znajdziemy w książce przepisy na tagliatelle z krewetkami i kremem z fenkułu, czy też na bezglutenowe ziemniaczane kulki z mąką kasztanową i jarmużem z twarogiem. Przechodząc do dań głównych, zetkniemy się z prawdziwą ucztą dla podniebienia. Autorki proponują bowiem czytelnikom pełen wachlarz możliwości przygotowania smacznych, pięknie wyglądających i aromatycznych – ale, przede wszystkim, zdrowych – dań. W tym rozdziale znajdziemy przepisy na cukinie faszerowane cebulą, twarogiem, prosem i majerankiem; karkówkę panierowaną z sosem słodko-kwaśnym czy też dorsza zapiekanego z ziemniakami i pomidorkami z majonezem. Sporo miejsca na kartach FREE. Gotowania bez glutenu, mleka, jajek, cukru zajęły także przepisy na bezglutenowe pieczywo i pomysły na dania, które zabrać możemy w specjalnych pojemnikach do pracy. Książkę zamyka rozdział poświęcony zdrowym deserom – znajdziemy tu między innymi przepis na ciasto kakaowe ze śmietaną kokosową oraz na sernik z owocami leśnymi.

W obrębie każdego przepisu znalazła się lista niezbędnych składników, opis sposobu ich przygotowania, informacja o liczbie porcji oraz nota na temat tego, z których składników zrezygnowano (gluten, mleko, jajka czy też mleko). Przepisy uzupełnione są często radami i inspirującymi uwagami. Jedyne czego zabrakło, to informacja o poziomie trudności przygotowania dania.

Książka zachwyca nie tylko bogactwem, innowacyjnością i pomysłowością przepisów, ale przede wszystkim nowoczesną i wysmakowaną szatą graficzną. Spory format, twarda oprawa i kolorowe strony od razu przyciągają uwagę czytelnika. Duże zdjęcia towarzyszące przepisom przedstawiają dania w atrakcyjny sposób, a także stają się inspiracją do tego, by w podobny sposób zaserwować posiłki swoim gościom czy domownikom. Także rozdziały otwierające książkę, wprowadzające czytelnika we właściwości zamienników czy opisujące przygotowanie produktów bazowych zaprojektowano z myślą o prostocie i jasności w odbiorze informacji. Przedstawione tam treści są czytelne, wystarczy rzut oka, by przypomnieć sobie, czym zastąpić mleko czy cukier. Książkę FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru przegląda się więc z ogromną przyjemnością, co z pewnością pomoże przekonać się do dość radykalnych zmian w dotychczasowym żywieniu.

FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru to publikacja kierowana do osób, które zmagają się z różnego rodzaju dietami i koniecznością ograniczenia podstawowych produktów żywieniowych, ale także do tych, które chcą zadbać o własne zdrowie eliminując „niezdrowe” składniki. I chociaż wertując przepisy wydawać się może, że zastępników łatwo nie znajdziemy w sklepach, to prawda jest zupełnie inna. Większość marketów, a już z pewnością sklepy ze zdrową żywnością oferują swoim klientom artykuły, które pozwolą przygotować czytelnikowi dania z książki FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru. Nic zatem –poza dobrą wolą i odrobiną zaangażowania – nie stoi na przeszkodzie, by zacząć się zdrowo, ale i smacznie odżywiać.

Kup książkę Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru
Książka
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy