Recenzja książki: Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Jesteś tym, co jesz – głosi popularny slogan. Ale dopiero niedawno wiele osób zaczęło na poważnie traktować to przesłanie. Zwiększająca się świadomość dotycząca zdrowia i niezwykle istotnego na nie wpływu produktów spożywczych sprawiła, że coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z produktów uczulających, stwarzających stany zapalne czy po prostu niekorzystnie działających na organizm. Z pomocą przychodzą wtedy wszelkiego rodzaju poradniki i książki kucharskie, w tym przepięknie wydana, opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność publikacja FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru.

Poza nietypowymi przepisami w książce znajdziemy jeszcze kilka bardzo ważnych elementów. Ponieważ dotyczy kuchni, w której rezygnuje się z popularnych i dobrze nam znanych składników, autorki bardzo dokładnie opisują i prezentują zamienniki dla glutenu, takie jak ryż czy proso; dla tradycyjnego mleka krowiego - mleka roślinne (sojowe, kokosowe); dla jajek (np. mieszankę mąki kukurydzianej, z ciecierzycy, ryżowej i płatków drożdżowych) czy cukru (miód, syrop klonowy).

Na tym jednak nie koniec. Sama lista zamienników z pewnością pomoże w zakupach, ale kolejnym ułatwieniem okażą się przepisy na produkty bazowe, z których sami możemy tworzyć i komponować niebanalne, zdrowe dania. I tak autorki, Lena Tritto i Rossella Venezia, przedstawiają czytelnikom przepisy na bezglutenowe ciasta drożdżowe (słone i słodkie!), bezglutenowy beszamel, majonez wegański, opisują, jak przygotować mleko migdałowe, masło z oliwy z oliwek, śmietanę z nerkowców czy twarożek z tofu. Bogatsi o tę wiedzę, sami możemy eksperymentować ze zdrową kuchnią, eliminując z jadłospisu produkty, które nam szkodzą (gluten) lub których ze względów zdrowotnych zwyczajnie chcemy unikać (cukier rafinowany).

Oczywiście, zasadniczą i przeważającą część książki stanowią gotowe przepisy na niebanalne dania. Zaczynamy od pomysłów na śniadania i brunche – obok słodkich minigofrów miodowo-szafranowych znaleźć można w publikacji przepisy na poranne słone posiłki – chociażby miniquiche z grzybami, porami, boczkiem i śmietaną roślinną. Dalej autorki prezentują czytelnikom pomysły na dania mączne. Tu królują przede wszystkim makarony. I tak znajdziemy w książce przepisy na tagliatelle z krewetkami i kremem z fenkułu, czy też na bezglutenowe ziemniaczane kulki z mąką kasztanową i jarmużem z twarogiem. Przechodząc do dań głównych, zetkniemy się z prawdziwą ucztą dla podniebienia. Autorki proponują bowiem czytelnikom pełen wachlarz możliwości przygotowania smacznych, pięknie wyglądających i aromatycznych – ale, przede wszystkim, zdrowych – dań. W tym rozdziale znajdziemy przepisy na cukinie faszerowane cebulą, twarogiem, prosem i majerankiem; karkówkę panierowaną z sosem słodko-kwaśnym czy też dorsza zapiekanego z ziemniakami i pomidorkami z majonezem. Sporo miejsca na kartach FREE. Gotowania bez glutenu, mleka, jajek, cukru zajęły także przepisy na bezglutenowe pieczywo i pomysły na dania, które zabrać możemy w specjalnych pojemnikach do pracy. Książkę zamyka rozdział poświęcony zdrowym deserom – znajdziemy tu między innymi przepis na ciasto kakaowe ze śmietaną kokosową oraz na sernik z owocami leśnymi.

W obrębie każdego przepisu znalazła się lista niezbędnych składników, opis sposobu ich przygotowania, informacja o liczbie porcji oraz nota na temat tego, z których składników zrezygnowano (gluten, mleko, jajka czy też mleko). Przepisy uzupełnione są często radami i inspirującymi uwagami. Jedyne czego zabrakło, to informacja o poziomie trudności przygotowania dania.

Książka zachwyca nie tylko bogactwem, innowacyjnością i pomysłowością przepisów, ale przede wszystkim nowoczesną i wysmakowaną szatą graficzną. Spory format, twarda oprawa i kolorowe strony od razu przyciągają uwagę czytelnika. Duże zdjęcia towarzyszące przepisom przedstawiają dania w atrakcyjny sposób, a także stają się inspiracją do tego, by w podobny sposób zaserwować posiłki swoim gościom czy domownikom. Także rozdziały otwierające książkę, wprowadzające czytelnika we właściwości zamienników czy opisujące przygotowanie produktów bazowych zaprojektowano z myślą o prostocie i jasności w odbiorze informacji. Przedstawione tam treści są czytelne, wystarczy rzut oka, by przypomnieć sobie, czym zastąpić mleko czy cukier. Książkę FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru przegląda się więc z ogromną przyjemnością, co z pewnością pomoże przekonać się do dość radykalnych zmian w dotychczasowym żywieniu.

FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru to publikacja kierowana do osób, które zmagają się z różnego rodzaju dietami i koniecznością ograniczenia podstawowych produktów żywieniowych, ale także do tych, które chcą zadbać o własne zdrowie eliminując „niezdrowe” składniki. I chociaż wertując przepisy wydawać się może, że zastępników łatwo nie znajdziemy w sklepach, to prawda jest zupełnie inna. Większość marketów, a już z pewnością sklepy ze zdrową żywnością oferują swoim klientom artykuły, które pozwolą przygotować czytelnikowi dania z książki FREE. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru. Nic zatem –poza dobrą wolą i odrobiną zaangażowania – nie stoi na przeszkodzie, by zacząć się zdrowo, ale i smacznie odżywiać.

Kup książkę Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru

Zobacz opinie o książce Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru
Książka