Często rezygnujemy z najprzeróżniejszych i pięknie prezentujących się smakołyków, takich jak ciasta, ciasteczka, torty i desery, tłumacząc to dietą, utrzymaniem wagi bądź nieustannym dbaniem o idealną figurę. Istnieje jednak przysmak, którego odmówić sobie jest najtrudniej. Mowa oczywiście o czekoladzie. Ten występujący w wielu wariantach smakowych specjał króluje na stołach w postaci popularnej dzisiaj tabliczki dopiero od XIX wieku. Natomiast na surowiec do jego wyrobu hiszpańscy konkwistadorzy natrafili w wieku XVI. Dzisiaj czekolada cieszy się ogromną popularnością, a jej właściwości pozwalają przygotowywać z niej najbardziej wykwintne i wymyślne desery. Przepisy na najbardziej tradycyjne, ale też niezwykle pomysłowe smakołyki zebrane zostały w fantastycznej publikacji Czekoladowe słodkości.
Gorzka, mleczna, biała czy z orzechami? W tabliczkach, w formie kremu, polewy czy jako dodatek do ciasta? A może w dużym kubku, na gorąco, z chili, kardamonem i bitą śmietaną? Jak widać, z czekoladą można eksperymentować do woli, tworząc wszelkiego rodzaju przysmaki, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. By jednak tworzyć wykwintne i pomysłowe desery, warto sięgnąć po sprawdzony przewodnik. Publikacja Czekoladowe słodkości to zbiór praktycznych porad oraz przepisów na przysmaki, który krok po kroku wskaże, jak z prostych składników - takich jak mąka, cukier, jajka i czekolada - wyczarować coś naprawdę wyjątkowego.
Na pierwszych stronach Czekoladowych słodkości czytelnik znajdzie wiele ciekawych informacji dotyczących historii czekolady, ogromnego znaczenia jakości składników, z jakich jest wyrabiana, oraz rodzajów tego smakołyku. W dalszej części publikacji czytelnik znajdzie sporo rad odnoszących się do pracy z czekoladą, warunków bezpiecznego topienia i schładzania czekolady, przygotowywania kremów i musów oraz tworzenia fantazyjnych czekoladowych dekoracji.
Zasadniczą częścią książki są jednak, oczywiście, przepisy. Wśród receptur czytelnik znajdzie pomysły na czekoladowe ciasta, ciasteczka i torty. W publikacji nie zabrakło także przepisów na budynie, naleśniki i czekoladowe kremy oraz musy. Przy każdej recepturze oprócz listy składników oraz sposobu wykonania deseru znalazła się praktyczna porada dotycząca czasu przygotowania smakołyku (oraz ewentualnie także czasu jego schładzania), jak również informacja o stopniu trudności.
Przepisy przedstawione zostały w prosty i typowy dla tego rodzaju publikacji sposób. Zdania są krótkie, a przekazywane w nich informacje o kolejnych krokach, jakie podjąć należy podczas przygotowywania deseru - jasne i czytelne. Warto przed przystąpieniem do pracy w kuchni zapoznać się z praktycznymi radami ze wstępu, a na „pierwszy ogień” skorzystać z przepisu, który określono jako „łatwy”.
Recepturom na każdej sąsiadującej stronie towarzyszą oczywiście fotografie smakołyków. Zdjęcia są duże – zwykle przepisowi towarzyszy jedna fotografia, rzadziej - kolaż stworzony z mniejszych zdjęć. Fotografie z pewnością staną się niezastąpioną kopalnią pomysłów na udoskonalanie własnoręcznie przygotowanych słodkości.
Czekoladowe słodkości to zbiór znakomitych, nieprzesadnie trudnych przepisów na wykwintne czekoladowe desery. W książkę tę powinni zaopatrzyć się wszyscy miłośnicy słodkich przekąsek oraz cukiernicy-amatorzy.
"Tak zwane Kresy Rzeczpospolitej, ogromne, słabo zaludnione, żyzne, pocięte ważnymi szlakami komunikacyjnymi i handlowymi, stanowiły prawdziwą "Ziemię...
Udostępniamy nauczycielom oraz uczniom zarówno oryginalne arkusze maturalne z egzaminów przeprowadzonych w latach 2005-2007, jak i arkusze, które zostały...