Potrawom kuchni śląskiej nie można odmówić wybornego, niepowtarzalnego smaku. Tak, jak Śląsk słynie z kopalni węgla kamiennego, tak śląska kuchnia charakteryzuje się kopalnią mistrzowskich potraw. Otwartemu na smakowe doznania gronu odbiorców dedykowany jest kulinarny poradnik Mamo, daj mi przepis, który prezentując Sprawdzone przez pokolenia przepisy kuchni śląskiej, zapewnia ciągłość kulinarnych tradycji.
Smakowita zawartość Ciast i ciasteczek gwarantuje czytelnikowi powrót do dzieciństwa, kiedy to na stołach królowały wypieki, nie bez powodu zaliczane do najsmaczniejszych. Skrzętnie przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy naszych (doświadczonych w kuchni) mam i babć stanowią treść nowej publikacji Wydawnictwa Jedność. W dziewięciu tematycznych działach Justyna Bielecka zamieściła sprawdzone przepisy na placki drożdżowe, ciasta z owocami, ciasteczka, babki, keksy, pierniki i pierniczki, biszkopty, torty, serniki, pączki oraz faworki. Powodzeniem cieszyć się będą także nadzienia do ciast, lukry i polewy. Zaproponowane wypieki są proste i oryginalne, o łatwym i średnim stopniu trudności: są wieniec wiedeński, piernik wypoczywający oraz babka babuni; jabłuszka w kopertach do niedzielnej kawy (w dni powszednie równie dobrze smakują), wianuszki, paluszki i trąbki; nie brakuje także cwibaków, wyciskanych cytrynowych esów oraz żeber.
Publikacja Wydawnictwa Jedność skierowana została nie tylko do zagorzałych miłośników pieczenia, swą prostotą przemówi także do osób posiadających w tej dziedzinie mniejsze umiejętności. Napisana w sposób prosty, ciekawy i przystępny, podaje wykaz potrzebnych składników, szczegółowy sposób wykonania, zawiera też kolorowe zdjęcia zarówno gotowych wypieków (leżące na talerzach ciasta i ciasteczka zapraszają do natychmiastowego spożycia), jak i poszczególnych etapów przygotowania. Pomocą każdej gospodyni posłużą zamieszczone na końcu materiały uzupełniające (przelicznik kuchenny, trzydzieści jeden porad kulinarnych i wydzielone miejsce na Moje najlepsze przepisy), a podłużny format oraz kartki w szeroką linię z marginesem kojarzą się z zeszytem, w jakim swoje ulubione przepisy zapisywały nasze babcie i mamy. Całość stanowi nieodzowny element wyposażenia każdej gospodyni.
Książka Mamo, daj mi przepis. Ciasta i ciasteczka bez wątpienia spełni oczekiwania czytelników. Więcej dodawać nie trzeba. Pozostaje już tylko życzyć: smacznego!
To już szósta z serii książek kuchni regionalnej ,,Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały przepisy śląskie: ,,Ciasta i ciasteczka", ,,Potrawy...
To kolejna z serii książek kulinarnych ,,Mamo, daj mi przepis". Pierwsze dwie: ,,Ciasta i ciasteczka" i ,,Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki" spotkały...