Recenzja książki: Ajurweda i piękno

Recenzuje: truskawka2

Czym właściwie jest piękno, jeśli chodzi o człowieka? Większość z nas uważa, że to atrakcyjny dla innych (szczególnie dla płci przeciwnej) wygląd. Jednak to znaczne uproszczenie. Człowiek bowiem to nie tylko ciało. To także sfera umysłowa i duchowa. Jeśli piękno będzie dotyczyło tylko jednego aspektu, szybko poczujemy, że czegoś brakuje. Bardzo atrakcyjna kobieta, która zaniedbuje rozwój intelektualny i duchowy, wydaje się nam pustą lalką. Drogą do prawdziwego piękna jest harmonia między ciałem, duszą i umysłem. Między człowiekiem a przyrodą. Jak ją osiągnąć? Tego właśnie uczy prastara wiedza – ajurweda.

W książce znajdziemy sposoby stosowania zasad ajurwedy w życiu codziennym. Przepisy na proste, odżywcze pokarmy, naturalne kosmetyki oraz liczne porady dotyczące codziennej aktywności. Całość wydaje się przesycona harmonią. Nie ma tu „mądrzenia się" – nawet filozoficzne podstawy są podane zrozumiałym językiem. Odnosi się wrażenie, że z książki emanuje pozytywna energia. Warto ją czytać powoli, w pełnym skupieniu, nie myśląc o tym, co mamy jeszcze do zrobienia w ciągu dnia. Może na łonie natury, gdy szelestowi przewracanych kartek będzie towarzyszył szum wiatru i śpiew ptaków?

Piękna książka o pięknie.

dr Kalina Beluch

Kup książkę Ajurweda i piękno

Zobacz opinie o książce Ajurweda i piękno
Książka
Ajurweda i piękno