Okładka książki - Adwokat diabła

Adwokat diabła

"Adwokat diabła" Andrew Neiderman’a określiłabym jako wciągający i mroczny thriller prawniczy, który z pewnością przypadnie do gustu fanom tego gatunku. Powieść porusza kwestie moralności oraz granic, które człowiek jest w stanie przekroczyć w pogoni za sukcesem i pieniędzmi. Zaciekawieni?

Książka opowiada o młodym i ambitnym adwokacie Kevinie Taylorze, który po wygranej sprawie zostaje zatrudniony przez ogromną nowojorską kancelarię należącą do tajemniczego Johna Miltona. Jednak sprawy, które są przydzielane adwokatom kancelarii, łączy jedno – wątpliwa moralność osób, których muszą oni bronić. Pod dowództwem Johna Miltona, jego pracownicy dopuszczają się coraz bardziej kontrowersyjnych działań. No i są jeszcze żony, które wyszukują mniej lub bardziej skutecznych sposobów, aby radzić sobie z rolą swoich małżonków.

Kreacja bohaterów przez autora sprawia, że stają się one niezwykle realistyczne. Kevin Taylor jest perfekcyjnym przykładem człowieka zahipnotyzowanego perspektywą sukcesu. Traci przy tym swoją tożsamość i zapomina o swoich wartościach. Moim ulubionym bohaterem stał się John Milton. Mężczyzna jest postacią charyzmatyczną i inteligentną. Autor zaopatrzył go w tak wielkie umiejętności manipulacyjne, że sama uległam jego technikom. Z jednej strony można odczuwać względem niego fascynację, której od samego początku towarzyszy lęk.

Jednym z głównych motywów, które można odnaleźć w książce, jest walka między ambicją a moralnością oraz konsekwencje, które idą za wyborem pomiędzy nimi. Kevin niejednokrotnie staje przed wieloma dylematami, nie tylko na sali sądowej. Każda jego decyzja stopniowo wprowadza go na ścieżkę, z której nie ma powrotu. Kolejnym ważnym, moim zdaniem, tematem jest motyw pokusy. Tutaj główną rolę odgrywa Milton, który kusi obietnicami sukcesu i władzy, perfekcyjnie wykorzystując ludzkie słabości i pragnienia. To wszystko sprawia, że "Adwokat diabła" jest mistrzowską książką ukazującą walkę dobra ze złem.

Andrew Neiderman napisał powieść, która wciąga, zaskakuje, a jednocześnie zmusza do przemyśleń. Książka ta na pewno zostanie długo w mojej pamięci właśnie z tego powodu. Nie jest to idealna historia; kilka razy złapałam się na znudzeniu i złości na autora za nielogiczne, moim zdaniem, poczynania bohaterów. Jednak zmusiła mnie ona do zastanowienia się nad moją karierą, poczynaniami oraz decyzjami, które zapadają w pracy i jak one stanowią odzwierciedlenie w moim prywatnym życiu. "Adwokat diabła" to opowieść o cenie, jaką płacimy za sukces, i o granicach, które jesteśmy gotowi przekroczyć w pogoni za marzeniami.

Informacje dodatkowe o Adwokat diabła:

Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Maciej Machała
Dodał/a opinię: Paulina Rudnicka-Kępa

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Adwokat diabła

Kup książkę Adwokat diabła

Podwójna zemsta
Andrew Neiderman0
Okładka ksiązki - Podwójna zemsta

Harry Ross nie może się pogodzić ze śmiercią córki, Farah. Podobnie jak jej siostra, Elaine. To Dirk Stoner brutalnie zamordował żonę i czeka teraz...