Czechowice-Dziedzice to kolejna miejscowość, którą odwiedzi Magda Gessler. Tym razem po to, by pomóc właścicielom restauracja „Irlandia”. Co konkretnie nie spodobało się restauratorce? Sprawdźcie streszczenie 1 odcinka 25 sezonu Kuchennych rewolucji!
Popularna restauratorka w sezonie 25 Kuchennych rewolucji odwiedzi kolejne miejsca, które potrzebują pomocy. W pierwszym odcinku nowego sezonu Magda Gessler trafi do restauracji w Czechowicach-Dziedzicach. Czy restauratorka będzie w stanie pomóc właścicielom tego miejsca?
Kuchenne rewolucje — Irlandia — opis odcinka
Właścicielem Irlandii jest Krystian, który w swojej „Irlandii” nie serwuje typowego irlandzkiego piwa, a zamiast tego… kuchnię włoską! To nietypowe zestawienie niestety nie spotkało się z tak dużym uznaniem ze strony okolicznych mieszkańców, jak spodziewał się Krystian i jego partnerka, Klaudia. Co ciekawe, jedzenie w lokalu jest niezwykle smaczne:
Pizza jest dobra. Stopień wysmażenia jest obłędny
– stwierdziła Magda Gessler.
Magda Gessler na początek będzie musiała ustalić, skąd taki pomysł na restaurację, a następnie obrać zupełnie nowy kierunek, w którym podążać mają właściciele Irlandii. Okazuje się także, że na co dzień Krystiana w restauracji nie ma, a pozostająca na miejscu Klaudia nie potrafi zarządzać pracownikami.
Już wiem, kto, co tu kręci!
– powiedziała restauratorka.
Przed Magdą Gessler będzie niemały orzech do zgryzienia.
Kuchenne rewolucje — Irlandia — gdzie jest?
Restauracja Irlandia, którą w pierwszym odcinku nowego sezonu odwiedziła Magda Gessler, położona jest w gminie Czechowice-Dziedzice. Lokal Irlandia leży niedaleko bardzo ruchliwej drogi. Łączy ona ważne i duże miasta, a są nimi Tychy oraz Bielsko-Biała.
Czytaj również: Kuchenne Rewolucje - Restauracja Tasty - rewolucja, której nie było
Sam lokal znaleźć można było przy ulicy Ludwika Waryńskiego 30 w Zabrzegu.
Kuchenne Rewolucje — Irlandia / Tavola Calda Siciliana — czy rewolucja była udana?
Magda Gessler postawiła na niemałe zmiany. Przede wszystkim pozbyła się problematycznej nazwy restauracji — Irlandia — zastępując ją włoską nazwą Tavola Calda Siciliana. Jak można się spodziewać, metamorfozę przeszło także samo wnętrze programu.
Czytaj także: „Reset” startuje dziś w TVP 1 i TVP Info. To nowy program Michała Rachonia
Ostatecznie Magda Gessler miała wątpliwości, czy polecić restaurację Tavola Calda Siciliana. Zastrzeżenia były wobec produktów użytych do dań po rewolucjach i samego sposobu przygotowania dań.
Mieliście wszystko już w małym pacu. Był chłopak, który to czuł. Trzeba było faceta z kopalni za nogi wyciągnąć, żeby był dzisiaj tu i nie pozwalał Wam na takie błędy
Krystian przyznał, że mimo nieobecności kucharza, który pracował przy kolacji podczas rewolucji, to robi wszystko, by jego restauracja powtórzyła smaki Magdy Gessler.
Ja chcę polecać tę knajpę, a w tej chwili, chyba, mam duże wątpliwości, czy ją polecić
Ostatecznie Magda Gessler dała właścicielowi szansę i warunkowo przyjęła rewolucję. W 2023 roku wiadomo jednak, że restauracja nie przetrwała próby czasu – dziś w Mapach Google odnajdujemy informację, że restauracja jest czasowo zamknięta. O tym, że Tavola Calda Siciliana zakończyło działalność pod koniec minionego roku pisały także lokalne serwisy informacyjne.
Kuchenne rewolucje – Tavola Calda Siciliana – menu
Restauracja Irlandia w Czechowicach-Dziedzicach znana była z kuchni włoskiej, która mimo wszystko smakowała gościom. Szczególnie chwalono sobie pizzę. Kuchnię włoską zachowano także po kuchennych rewolucjach z udziałem Magdy Gessler.
Czytaj także: The Real Housewives Warszawa - Polsat będzie miał swoje Królowe Życia?
W restauracji można było zjeść m.in. zupę di crema di basilico, stanowiącą krem z bazylii z włoskimi paluchami grissini. Na talerzach pojawiło się również penne con polpetto, czyli ręcznie robione pulpety cielęco-wieprzowe w sosie pomidorowym, z makaronem penne i parmezanem. Wśród wielu dań nie zabrakło także pizzy.
Kuchenne Rewolucje – książki
Kuchenne Rewolucje to program rozrywkowo-kulinarny, oparty na amerykańskim formacie Kitchen Nightmares. Jego prowadzącą jest Magda Gessler, polska restauratorka i osobowość telewizyjna, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji, malarka, felietonistka, autorka wielu książek o tematyce kulinarnej.
W jej dorobku znalazły się między innymi takie dzieła jak: Wielkanoc ze smakiem, Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler, Kuchnia Polska Magdy Gessler.
Serdecznie polecamy autobiografię Magdy Gessler o tytule Magda, która powstała przy współpracy z Dominikiem Limanowskim. Książkę w dobrej cenie kupić można poniżej: