Kuchenne rewolucje powróciły na kanał TVN. Magda Gessler i jej ekipa tym razem ratuje lokale, które kiedyś świetnie funkcjonujące, wraz z pandemią zaczęły zmagać się z wielkimi problemami, między innymi brakiem gości.
Tym razem Magda Gassler, znana restauratorka, autorka wielu książek i kuchenny ekspert, wraz z ekipą Kuchennych Rewolucji udała się do lokalu Cafe Filiżanka, położonego w samym centrum Żyrardowa. Co zmieniona w lokalu? Jakie dania się pojawiły? Czy kolejna rewolucja w kuchni była udana?
Kuchenne Rewolucje – Cafe Filiżanka - opis odcinka
W trzecim odcinku nowego sezonu Kuchennych Rewolucji, Magda Gessler, wraz z ekipą tym razem przyjechała do Cafe Filiżanka. Nie jest to jednak kawiarnia, a klasyczna restauracja, której właścicielką, już od dwunastu lat jest Aneta. Od zawsze marzyła o byciu restauratorką, więc kilkanaście lat temu zaryzykowała, porzuciła pracę biurową i założyła własny biznes w gastronomii.
Czytaj również: Kuchenne Rewolucje - Restauracja Ajax. Czy kolejne rewolucje były udane?
Praca w tym zawodzie, gotowanie które było dla Anety pasją, stało się dla niej spełnieniem marzeń. Domowe dania, które serwowała swoim gościom, cieszyły się sporą popularnością, a lokal na początku był często odwiedzany. Z czasem jednak ilość gości stale spadała. Apogeum kryzysu nastąpiło w czasie pandemii, w której to, z wiadomych przyczyn, lokal świecił pustkami. Przed totalnym załamaniem się i porzuceniem marzeń, powstrzymywał Anetę jedynie jej ukochany tata, Zbyszek, który wspierał ją na duchu jak tylko mógł. Niestety nie mógł córce inaczej pomóc. Jedyną szansą była rewolucja Magdy Gessler.
Kuchenne Rewolucje - Cafe Filiżanka - gdzie jest?
Restauracja, jaka została tym razem poddane kuchennej rewolucji znajduje się w zachodniej części Mazowsza. Magda Gesler przybyła do miasta Żyrardowa, do lokalu, którego nazwa kojarzy się z kawiarnią, ale nią nie jest. Cafe Filiżanka, znajduje się w samym centrum Żyrardowa.
Czytaj również: Nagrodzony felieton: "Kuchenne rewolucje"
Rewolucja, jak każda inna wiązała się oczywiście z wieloma zmianami. Oprócz wystroju, zmiany menu, zmianie uległa także nazwa lokalu. Z Cafe Filiżanka, została przemianowana na „Bigosu Czar”. Zmiana ma związek z ofertą posiłków, jakie serwowane są teraz w restauracji Pani Anety.
Kuchenne Rewolucje – Cafe Filiżanka - czy rewolucja udana?
Celem Kuchennych rewolucji są zmiany, które mają przynosić tylko pozytywne efekty. Podczas czterech dni, w których Magda Gessler przekazywała nie tylko swoją wiedzę, ale i zaoferowała swoją wizję lokalu i jego wyglądu. Zmiany nastąpiły nie tylko w wyglądzie samej restauracji, ale i samej jego właścicielce, no i w załodze restauratorki, która wiernie trwała przy jej boku.
Czytaj również: Popularny talk-show „Miasto Kobiet” powrócił do TVN Style!
Zasadniczym zmianom podległo oczywiście menu, które teraz oferuje nie tylko ciekawe domowe dania, ale także wiele tradycyjnych potraw, o których więcej piszemy poniżej. Czy kolejne rewolucja w kuchni się udała? O tym przekonacie się już dziś, w czwartek 7 lipca 2022 roku, o godzinie 21:35 na kanale TVN. Kolejne powtórki są planowane na sobotę, 9 lipca o 17:55 oraz w poniedziałek, 11 lipca o 1:55 na tej samej antenie.
Bigosu Czar, dawnej Cafe Filiżanka – menu
Istotą restauracji jest oczywiście żywienie swoich gości. Dlatego też, oprócz zmian w wyglądzie lokalu, Magda Gessler zaproponowała także zmiany w menu. Pozostał cel Pani Anety, czyli chęć oferowania swoim gościom domowych dań. Te teraz podawana są w ciekawej formie, w słoikach. W menu domowe zupy, takie jak rosół z trzech mięs, grzybowa, krupnik czy biały barszcz. Do tego oczywiście drugie dania, a wśród nich tradycyjny schabowy z ziemniakami i bigosem, gołąbki czy smaczna ryba, w tym wypadku dorsz. Możliwe są także zestawy do odebrania w restauracji na miejscu, składające się z zupy i drugiego dania. W menu znajdują się także ciekawe rogaliku Pani Magdy z nadzieniem z bigosu staropolskiego.
Czytaj również: Czy Kuba Wojewódzki znika z anteny TVN?
W menu restauracji Bigosu Czar od czasu rewolucji kisi się super kapustę, ogórki. Pojawiły się własnej produkcji dżemy, marmolady czy powidła do naleśników. Nie brakuje, zgodnie z nazwą lokalu, tradycyjnego staropolskiego bigosu z grzybami, sporą ilością mięs, śliwkami z dodatkiem czerwonego wina i wędzonej kiełbasy. W ofercie także wiele innych bigosów, w tym: marokański (z czerwonymi pomidorami), zielony (ze słodką kapustą i żeberkami) i wiele innych ciekawych dań.
Kuchenne Rewolucje - książki
Kuchenne Rewolucje to program rozrywkowo-kulinarny, oparty na amerykańskim formacie Kitchen Nightmares. Jego prowadzącą jest Magda Gessler, polska restauratorka i osobowość telewizyjna, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji, malarka, felietonistka, autorka wielu książek o tematyce kulinarnej.
W jej dorobku znalazły się między innymi takie dzieła jak: Wielkanoc ze smakiem, Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler, Kuchnia Polska Magdy Gessler.
Dziś polecamy książka będąca autobiografią Magdy Gessler o tytule Magda Gessler. Autobiografia apetyczna, Magdy Żakowskiej.
Książkę "Magda Gessler. Autobiografia apetyczna" można kupić taniej poniżej:
Tagi: kuchenne rewolucje,