Żywoty równoległe. Wyjątkowi Polacy, tragiczne wybory, heroiczne postawy

Nobliści i wodzowie, koniunkturaliści i święci - ikony polskiej kultury i polityki zestawione w intrygujące duety

WYSZYŃSKI - GIEREK

CZARTORYSKI - MICKIEWICZ

WALENTYNOWICZ - KUROŃ

MIŁOSZ - JAN PAWEŁ II

PIŁSUDSKI - DMOWSKI

Czy kult bohaterów uskrzydla nas, czy krępuje? Wyjaśnia czy zaciemnia narodowi jego dzieje? Czy istnieje tylko jeden przepis na patriotyzm? Na te i wiele innych pytań o polskość odpowiadają Andrzej Nowak i Dorota Truszczak w pierwszych takich ,,żywotach równoległych" znanych Polaków.

Książka jest owocem rozmów, które od kilku lat autorzy prowadzą na antenie Polskiego Radia w ramach audycji ,,Historia żywa". Tytuł ,,Żywoty równoległe" to aluzja do wybitnego dzieła Plutarcha z Cheronei i inspiracja do wykorzystania tej samej metody i celu. Autorzy pobudzają do dyskusji, próbują ocalić uniwersalne idee i wartości wspólne dla Polaków. Zderzają losy czterdziestu dwóch wybitnych ludzi, żyjących w tych samych czasach, ale niekiedy zupełnie inaczej realizujących swoją misję społeczną. Z ich opowieści wyłania się niejednoznaczny, barwny i fascynujący obraz Polski ostatnich dwustu lat.

Informacje dodatkowe o Żywoty równoległe. Wyjątkowi Polacy, tragiczne wybory, heroiczne postawy:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2021-10-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie postaci historycznych polityków i wojskowych bóg

Kup książkę Żywoty równoległe. Wyjątkowi Polacy, tragiczne wybory, heroiczne postawy

Żywoty równoległe. Wyjątkowi Polacy, tragiczne wybory, heroiczne postawy - opinie o książce

Kyle
T.M. Piro