Żywoty diabłów polskich

Dwanaście podań i legend o polskich diabłach zebranych w jednym tomie: - Gdzie należy szukać wejścia do piekieł - W jaki sposób Boruta został wojewodą - Szelmostwo Boruty - Wesele Karczmarki Jagusi - Pan pułkownik Rogaliński - Diabla parafia - Pokaranie Mefista - Żałosny żywot diabła Hejdasza - Opowieść o nieprzyjemnym diable Rokicie - Historia żarłocznego diabła Fugasa - Diabelska miłość - Diabli kalendarz

Informacje dodatkowe o Żywoty diabłów polskich:

Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2002-11-01
Kategoria: Inne
ISBN: 83-7177-055-3

Kup książkę Żywoty diabłów polskich

Żywoty diabłów polskich - opinie o książce

Avatar użytkownika - Olena
Olena
Przeczytane:2013-09-15, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki - 2013,
Diabły fascynują, już jako małe dziecko uwielbiałam czytać związane z nimi legendy, bo nie tylko były ciekawe, ale przede wszystkim nosiły w sobie tajemnicę, owo piętno towarzyszące wszystkim złym i groźnym mocom o których słyszymy, choć ich nie widzimy, które w opowieściach towarzyszą nam od zawsze, głównie jako groźba i przestroga. W "Żywotach" diabłów co niemiara - i groźnych i głupich i chytrych i naiwnych,przede wszystkim zaś ludzkich, krnąbrnych, niebanalnych. Książka z powodzeniem konkurować może z tuwimowskimi "Czarami i czartami polskimi".

Pełen swoistego uroku (pewnie diabelskiego?) zbiór humorystycznych opowiadań napisanych na podstawie podań i ludowych bajań. Piękny przykład demonologii polskiej.

Avatar użytkownika - silverraven
silverraven
Przeczytane:2009-01-27, Ocena: 5, Przeczytałam, Baśnie, legendy, podania, mity,
Żywoty diabłów polskich. Legendy i podania
Witold Bunikiewicz0
Okładka ksiązki - Żywoty diabłów polskich. Legendy i podania

BOGATE W LEGENDY I PODANIA ŹRÓDŁO WIEDZY NA TEMAT POLSKICH DIABŁÓW! Gdzie w kraju nad Wisłą znajdują się wrota do piekieł? Jakie sposoby wymyślano, aby...