Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2014-09-25
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 130
Przeczytane:2021-09-09, Ocena: 5, Przeczytałam,
Od dawna poszukuję odpowiedzi na wiele zagadnień związanych z tarczycą i jak dotąd nie trafiłam na naprawdę fachową książkę w tym zakresie. Teraz to się zmieniło. Niepozorna, cienka książeczka w kompletnie odpychającej, zółtawej okładce zawiera wiele cennych informacji. Książka wydana przez PZWL, napisana przez lekarzy jest bardzo rzeczowym wydawnictwem.
Wyjaśniono tło i główne przyczyny występowania niedoczynności tarczycy, kliniczne objawy, metody rozpoznawania schorzenia i wreszcie profilaktyka i leczenie. Opisano zalecenia dietetyczne i składniki diety ważne przy niedoczynności.
Na końcu przedstawiono kilka przykładowych jadłospisów diety na niedoczynność.
Polecam każdemu, kto jak ja, szuka fachowych odpowiedzi. Ta książka to 130 stron konkretów.