W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie.
W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe.
Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2021-05-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 160
Język oryginału: polski
Nowoczesne kompendium wiedzy dotyczące profesjonalnej opieki nad pacjentem z rozpoznaną chorobą nowotworową. Publikacja została opracowana we współpracy...