Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie.
Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy!musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych.
Książka Żywienie osób starszych systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2020-10-22
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 164
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji...
Chcę przeczytać,