Żywienie człowieka jest podręcznikiem stanowiącym pełne kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyce. Część pierwsza Podstawy nauki o żywieniu przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu oraz ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych. Książka omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Pozycję uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych, zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Obecne wydanie zawiera poprawki i uzupełnienia wynikające z wejścia w życie nowych norm oraz regulacji prawnych.
Informacje dodatkowe o Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu:
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: b.d
Kategoria: Edukacyjne
ISBN:
9788301139476
Liczba stron: 514
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2015-01-01, Ocena: 5, Przeczytałem, 12 książek 2015, Mam,