Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:podstawowe pojęcia żywieniowe;składniki odżywcze;jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Informacje dodatkowe o Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny:
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: b.d
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony
ISBN:
9788301150730
Liczba stron: 152
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,