Życie zapisane w słowach " "Artysta nie jest szczególnym rodzajem człowieka,
lecz każdy człowiek jest szczególnym rodzajem artysty.""Thomas Merton
Poetycka wyprawa w świat poezji to właśnie Almach poetycki życie zapisane w słowach Jest ona odzwierciedleniem codzienność , rzeczywiste doświadczenia artystów .Te kilka słów płynących z głębi serca , czy chwila w obiektywie to jedna całość nierozerwalne migawki z życia . Wszystkie wiersze zamieszczone w tomiku , autorzy dedykują wszystkim żyjącym bliskim sercu . Milczenie ,spokój serca ,promień słońca, krople rosy czy pajęcza sieć , niebo , chmury , zachód słońca, szum morza , piasek morski .Wszystko zdarza się tylko raz , na chwilę , sekundę ,pozwalamy oczarować się cudom natury. Jednak najcelniejszym cudem jest życie, radość i smutek, rozpacz ,bezsilność, spotkanie ja i Ty, My , nadzieja ,miłość nasze zdanie . Kochać życie ze wszystkim, co nam daje jest tak ważne . Dla poetów życie i człowiek to nie problem lecz tajemnica, w której trzeba się zanurzyć. Owocem tego natchnienia są słowa ,dlatego wybraliśmy taki tytuł życie zapisane w słowach . Autorzy zapraszają do zanurzenia się w tajemnicę życia. Utwory są wspaniałym ukazaniem wielu chwil z życia , zwykłej codzienności .Poeci wykorzystali paletę barw i cieni każdej chwili czy to radości , smutku , samotności , miłości . Niezwykle szczera modlitwa wydobywa się z samej głębi serca , oparta na doświadczeniach. Tomik skłania do myślenia, zastanawiania nas do tego, aby wybierać sobie drogę życia i aby każdego dnia stawać się lepszym człowiekiem.
To już się zdarzyło
Każdego dnia za dniem
co się miało zdarzyć
i było nie odejdzie
będzie trwać przy tobie obok ,
tylko z pobliskiego lasu
lub ogrodu ,parku
rozniesie się Echo
do nas wszystkich
gdy stanę na wieży kościoła
obejmę was wszystkich
wzrokiem miłości
całe me miasto
jak na dłoni
wszystko stało
mi się nagle takie bliskie ....
proszę was tylko
o jedno
więcej optymizmu
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Kategoria: Poezja