Życie z kieliszkiem

Poradnik dla uzależnionych od alkoholu i ich bliskich.Oznaki uzależnienia, jak reagować na agresję, jak pomóc pijącemu?Praktyczne rady pary szwajcarskich psychologów.Rodzina i bliscy osób, dotkniętych alkoholizmem, przechodzą te same fazy choroby, co osoba pijąca. Jak zakończyć piekło, powodowane przez alkoholika? Jak zachowywać się, a czego nie robić? Jak pomóc? Praktyczne rady, wiedza i wsparcie psychologiczne dla wszystkich, borykających się bezpośrednio i pośrednio z tym problemem.

Informacje dodatkowe o Życie z kieliszkiem:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Życie z kieliszkiem

Życie z kieliszkiem - opinie o książce

Avatar użytkownika - violabu
violabu
Przeczytane:2014-08-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014, Mam,
Alkoholizm to w naszym kraju bardzo poważny problem społeczny i jednocześnie często wstydliwe tabu. Niemal każdy z nas zastanawia się, czy można wyznaczyć granicę, od której chęć wypicia alkoholu należy nazwać nałogiem lub zna ten problem z najbliższego otoczenia. Osobiście zawsze uważałam, że głęboki alkoholizm i tkwienie w nim jest wynikiem złej i słabej woli uzależnionego. Książka ,,Życie z kieliszkiem" pozwoliła mi zweryfikować moje obserwacje na podstawie fachowej wiedzy z niej zawartej. Otóż okazuje się, że wolę można ,,stosować" do momentu, gdy organizm nie jest uzależniony, a w momencie gdy już nie potrafi funkcjonować bez regularnych, coraz większych dawek alkoholu, walczyć trzeba z własnym mózgiem i ciałem, co jest niezwykle trudne. Nie zdawałam sobie dotychczas również sprawy z tego, jak ciężką walką jest wychodzenie z nałogu. Autorzy poradnika (oryginalny tytuł i polski podtytuł brzmi ,,Gdy twój bliski pije") przekazali w bardzo przystępny sposób tematykę alkoholizmu: czym dokładnie jest, jakie są społeczne skutki jego nadużywania, jak sobie z nim radzić, jak bliscy mogą pomóc uzależnionemu i samym sobie. Claude Uehlinger i Marlyse Tschui mają bogate doświadczenie w pracy z pacjentami pragnącymi wyjść z nałogu.