Życie w średniowiecznym zamku

Zwiedzałeś kiedyś zamek?

Widziałeś ich wiele, ale wciąż nic o nich nie wiesz. Dwoje cenionych historyków przedstawia barwny świat życia średniowiecznej warowni. Od władcy i jego pani, przez rycerza, halabardnika zasypiającego przy bramie, aż po pomocnika kuchennego i jego psa.

Czy mieszkańcy zamków się nudzili? Co jedli? Czy obowiązywał tam wyjątkowy kodeks zachowań seksualnych? Dlaczego moda na dwie sypialnie ratowała życie, i to nie tylko małżeńskie?

Do czego służyły pomieszczenia w zamku? Od tych reprezentacyjnych aż po te, w których przebywała tylko służba. Czy każde z nich miało swoje sekrety?

Joseph Gies i Frances Gies prowadzą nas przez życie w średniowiecznej warowni, które zachwyca i zaskakuje.

Oglądasz Grę o tron?

Sprawdź, z czego skorzystał George R.R. Martin, tworząc zachwycający świat Pieśni Lodu i Ognia. Odkryj postaci, które posłużyły mu do stworzenia bohaterów Gry o tron. Szukaj powiązań i krocz śladami mistrza.

Życie w średniowiecznym zamku to lektura obowiązkowa dla miłośników historii oraz każdego wielbiciela George’a R.R. Martina

Informacje dodatkowe o Życie w średniowiecznym zamku:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2017-06-14
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-240-4187-9
Tłumaczenie: Jakub Janik

Kup książkę Życie w średniowiecznym zamku

Życie w średniowiecznym zamku - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2017-11-04, Ocena: 3, Przeczytałam,
Życie średniowiecznego rycerza
Francis Gies0
Okładka ksiązki - Życie średniowiecznego rycerza

Lśniące zbroje, turnieje, szlachetne ideały - czy tak wyglądało życie średniowiecznego rycerza? Niedoścignione wzory czy okrutnicy zabijający dla...