Życie pełne niespodzianek

Im bardziej starasz się kontrolować swoje życie, tym większe niespodzianki ci szykuje

Nikola Majerczyk prowadzi uporządkowane życie, którego niezmienny rytm wyznacza praca. To właśnie jej dziewczyna poświęca cały swój czas i uwagę, ograniczając kontakty towarzyskie do spontanicznych spotkań z przyjaciółkami. Po nieudanych doświadczeniach z mężczyznami Nikola nie szuka nowych znajomości. Nie planuje zakładania rodziny. Dzieci? To nie dla niej.

Ale pewnego dnia w jej poukładanym świecie pojawia się pech – budzik dzwoni za późno, niezmienione kapcie kłapią na przechodniów krokodylą szczęką, w służbowy samochód wjeżdża jakiś nieostrożny kierowca, a w drzwiach stają Kacper i Basia – dwójka niesfornych dzieci. Od tej pory nic już nie jest takie, jak przedtem…

Informacje dodatkowe o Życie pełne niespodzianek:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-01-26

Kup książkę Życie pełne niespodzianek

Życie pełne niespodzianek - opinie o książce

Sandra Hendrys, młoda pisarka wydała swoją debiutancką powieść "Życie pełne niespodzianek"

Debiut, do tych podchodzę z wielką ciekawością, ale też i z wielką rezerwą. Jednak muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak dopracowanej powieści. Autorka zabrała mnie w nostalgiczną podróż, która zmusza do przemyśleń, zastanowienie się co tak naprawdę w życiu jest najważniejsze. Dla mnie bardzo udane spotkanie z twórczością Sandry Hendrys.

Główna bohaterka to Nikola Majerczyk wiedzie bardzo poukładane życie. Skupia się przede wszystkim na pracy, na rozwoju swojej kariery. Rodzina, dom, dzieci, NIE, tego w planach bohaterki nie ma, ale jak już sam tytuł sugeruje, życie pisze swój scenariusz, nie raz potrafi nas zaskoczyć.
Pewnego ranka budzik nie dzwoni, jest spóźniona, pośpiech, w kapciach wybiega z domu, mało tego w jej służbowy samochód wjeżdża nieuważny kierowca.
Ta seria przypadkowych zdarzeń to początek wyzwań, z jakimi przyjdzie bohaterce się zmierzyć. Czy podoła?

Proza życia, która jak u każdego z nas, wiąże się z codziennymi trudnościami, z jaki się borykamy. Po raz kolejny widzimy, jak wielką rolę w naszym życiu może mieć przypadek. To jak z klockami domino, jedno niepozorne zdarzenie, może wywołać lawinę innych wydarzeń. Jednak to, co najważniejsze to byśmy wiedzieli, co dla nas samych w życiu liczy się najbardziej.

"Życie pełne niespodzianek" to ciepła, urokliwa, bardzo życiowa opowieść, która intryguje, ale i uczy. Tu wszystko może się zdarzyć, historia, która nas zaskoczy i rozbawi. Przesympatyczna, wciągająca lektura, po którą warto sięgnąć, w której na pewno odnajdziemy cząstkę siebie. Polecam.

Avatar użytkownika - amilczanowski
amilczanowski
Przeczytane:2024-07-01, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,

Jeżeli interesują Cię książki o priorytetach życiowych, przy czym nie poradniki, ale dzieła beletrystyczne (jakkolwiek byłyby wycelowane niekoniecznie we mnie, starszego gościa z rodziną), to jest to niezłe new adult. Czyta się nad podziw dobrze, pomysł trafiony, choć mieliśmy go już nawet w amerykańskich sitcomach. Ale przecież jak jednym coś się w życiu wydarzyło, czemu kolejni mają nie odcierpieć swojego? Stąd zakładam, że nie jest to mocne zasugerowanie się.

Mamy Nikę, zasuwającą, niczym mały samochodzik, mamy najazd obcych de facto dzieciaków, ale które przyjmuje, mamy wywrócenie życia do góry nogami. Rozbite auto i ogólnie nieszczęścia zebrane, kojarzące mi się wprost z piosenką amerykańskiego bandu country, Sugarland - "it happens".

W moich oczach najsłabiej wypadły dialogi dzieci, a już szczególnie wycyzelowane wypowiedzi chłopczyka, małego pacholęcia. Może redakcja "przegięła"? Sartre'a nie cytował, dobre i to.

Nieco zakwiczał realizm. Rozumiem - każda powieść tego typu wymaga przypadków, bo inaczej byłaby nudnym pamiętniczkiem. Nie listuję, ale czytelniczka/czytelnik wyczuje sporo panierki na tym, smacznym poniekąd kurczaku.

To dobra warsztatowo i treściowo książka, chociaż pewnie nie jestem tu najbardziej oczekiwanym recenzentem, jako że foruję science-fiction. Ale jak ja już nie narzekam, to chyba jest to mocne? ;)

Przechwycona od znajomej. Pierwotnie - bo literki. Finalnie - podoba się. Daję tłuste 4 na 5. Polecam.

Życie potrafi niejednokrotnie zaskoczyć. Choć często mamy wrażenie, że jest stabilne i nie czeka nas nic nowego, wówczas pojawiają się coraz to nowe niespodzianki. Idealny przykład prawdziwego życia znajdziemy w książce pt. "Życie pełne niespodzianek". Główna bohaterka, Nikola, jest młodą, dość zakręconą kobietą pracującą w prestiżowej firmie. Mimo swojego wieku, nie myśli o sobie i życiu towarzyskim, w całości poświęcając się pracy. Dzieje się tak do momentu, w którym staje przed faktem dokonanym i ma za zadanie zaopiekować się dwójką dzieci przyjaciółki. Na domiar złego, nic nie idzie po jej myśli, a kłopoty ciągle pojawiają się na jej drodze. Czy uda jej się znaleźć złoty środek między pracą a życiem towarzyskim? Czy poradzi sobie z opieką nad dziećmi przyjaciółki?

"Życie pełne niespodzianek" to historia o życiu młodej, zapracowanej Nikoli. Autorka porusza tutaj tematy bardzo życiowe, jakimi są m.in. odpowiedzialność, praca, czy też życie osobiste. W swojej powieści przedstawia losy Nikoli, tworząc ciekawą, życiową opowieść. Nie ma tutaj fajerwerków czy większych emocji, jest to historia zwykłej, normalnej dziewczyny. Poznajemy jej środowisko, przyzwyczajenia, a także jesteśmy świadkami zachodzącej w niej przemiany na skutek tego, czego doświadcza. Uczymy się życia wraz z nią, odkrywając co tak naprawdę się liczy. Poza główną bohaterką poznajemy także bohaterów pobocznych, dość istotnych w całej historii. To oni wprowadzają kolejne fakty, urozmaicając książkę swoimi przygodami.

Całość jest intrygująca, skłaniająca do zastanowienia się, co jest w życiu najważniejsze. Niestety, na co dzień bardzo często o wielu rzeczach zapominamy. Sandra Hendrys w swoim dziele zatrzymuje czas, pozwala na przemyślenia i zobaczenie życia innej osoby, może w jakimś stopniu podobnego do naszego? Osobiście, książka bardzo mi się spodobała. Jest ciekawa, wciągająca i przede wszystkim bardzo realistyczna.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;