Trzecia część nowej serii Odkrycia o Żubrze Pompiku autorstwa Tomasza Samojlika - biologa, pisarza i rysownika zgłębiającego sekrety przyrody.
Pompik z rodziną wspinają się na wzgórze, aby odkryć, co znajduje się na szczycie. Z góry przecież lepiej widać, jak ciekawie potrafi być ukształtowany teren - tu jest wypukły, a tu wklęsły, tu płaski, a tu strzelisty... Spotkany po drodze kruk pomaga żubrom nazwać te wszystkie fascynujące kształty.
W nowej serii pt. ,,Żubr Pompik. Odkrycia" sympatyczna rodzina żubrów będzie wytrwale szukać odpowiedzi na niełatwe pytania, które stawia przed nimi świat przyrody. Dokąd odlatują ptaki? Skąd się bierze wiatr? Jak z nasionka powstaje drzewo? Czy da się dotknąć tęczy? W naukowych odkryciach żuberkom pomogą przyjaźni mieszkańcy puszczy.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2022-09-07
Żubr Pompik. Odkrycia. Tom 9. W dziewiątej części serii Tomasza Samojlika o żubrze Pompiku czytelnicy wraz z bohaterami szukają odpowiedzi na pytanie,...
Najnowszy komiks Tomka Samojlika to zbiór 18 krótkich opowieści komiksowych z życia lasu i jego mieszkańców. Dosyć szalonego życia...
Przeczytane:2022-10-13, Ocena: 6, Przeczytałem,
Czy znacie Żubra Pompika oraz jego sympatyczną rodzinę?
Jeśli nie, koniecznie musicie to nadrobić! To jedyna w swoim rodzaju seria utrzymana w zabawnej konwencji autorstwa Tomasza Samojlika, która bawi i uczy jednocześnie.
Głównym bohaterem historii jest niezwykle przyjacielski żubr, który z ciekawością obserwuje otaczający świat dociekliwe szukając odpowiedzi na nurtujące go pytania oraz nieustraszenie odkrywając tajemnice puszczy.
W poszukiwaniach wiernie towarzyszy mu sympatyczna rodzina - młodsza siostra Polinka, mama z duszą romantyczki - Porada oraz wyglądający na groźnego, ale w gruncie rzeczy bardzo łagodny tata - Pomruk.
Niedawno nakładem wydawnictwa Media Rodzina, ukazały się kolejne tytuły z serii "Odkrycia"
"Z górki i pod górkę"
Rodzina Żubrów wyrusza na wycieczkę zachwycając się pięknymi widokami i otaczającą ich przyrodą. Podczas wyprawy odkrywają różne formy ukształtowania terenu. Okazuje się, że to co do tej pory uważali za górę to tak naprawdę jedynie pagórek.
Dzięki spotkanemu po drodze krukowi dowiadują się czym jest wąwóz, kotlina i dolina oraz czym różni się góra od wzgórza i pagórka.
"Żubr Pompik" to ciekawa seria dla dzieci okraszona barwnymi ilustracjami, która przenosi nas w sam środek leśnej atmosfery, łąk porośniętych bujną roślinnością oraz specyficznego klimatu puszczy i parków narodowych.
To seria zarówno dla dzieci jak i dorosłych ciekawych świata oraz poszukujących odpowiedzi na nie zawsze łatwe pytania dotyczące przyrody.