Król Trent wysyła na wyprawę w poszukiwaniu źródła magii wyjątkową ekipę.
Binka, który ma przechlapane, bo żona niedługo rodzi (a do tego jest piekielnie inteligentna), centaura Chestera (który ma przechlapane, bo jego żona niedawno urodziła i interesuje się głównie źrebakiem, a nie małżonkiem) oraz Crombiego (który ma jeszcze bardziej przechlapane, bo na czas misji został zamieniony w gryfa i może tylko krakać).
Niedługo później do grupy dołączają Dobry Czarodziej Humfrey oraz grudka gliny w postaci golema z niewyparzoną gębą i darem tłumaczenia każdego języka na ludzki.
Gdzie znajduje się źródło magii? Czy bohaterowie do niego dotrą? Jak wygląda wieczór w wiosce zamieszkanej przez same kobiety? Na te oraz wiele innych pytań odpowiada drugi tom serii "Xanth", który przypominamy czytelnikom w zupełnie nowym przekładzie (wydawca zapewnia, że żaden golem nie ucierpiał podczas jego powstawania).
Informacje dodatkowe o Źródło magii:
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2012-06-13
978-83-10-12109-7
Przeczytane:2020-01-11, Ocena: 3, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 26 książek 2020,
Drugi tom przygód Bońka w krainie Xanth. Król Treny wysyła go z misją znalezienia źródła magii.