Znaczenie orzecznictwa w systemie źródeł prawa

Publikacja stanowi zbiór referatów wygłoszonych podczas XIII Niemiecko-Polskiego Kolokwium Prawników Administratywistów, które odbyło się w 2003 roku w Rostocku.W ramach tematu głównego: "Znaczenie orzecznictwa w systemie źródeł prawa, Prawo europejskie a prawo krajowe" podjęto rozważania dotyczące takich zagadnień, jak: "Orzecznictwo a stanowienie prawa - kierunki rozwoju", "Orzecznictwo a prawo administracyjne", "Orzecznictwo a prawo konstytucyjne" oraz "Orzecznictwo a prawo europejskie". Wszystkie zagadnienia przedstawione zostały z perspektywy polskiej oraz niemieckiej nauki prawa administracyjnego. Referaty informują o współczesnym stanie badań, ukazują pewne tendencje rozwojowe oraz dostarczają wielu nowych bodźców z punktu widzenia prawa krajowego i dzięki temu otwierają nowe perspektywy doskonalenia prawa i jego dogmatyki. Ponadto wynikają z nich użyteczne inspiracje wypływające z możliwości bezpośredniego porównania polskiego i niemieckiego systemu prawa wraz ze związanymi z nim praktycznymi doświadczeniami prawników administratywistów.

Informacje dodatkowe o Znaczenie orzecznictwa w systemie źródeł prawa:

Wydawnictwo: Branta
Data wydania: b.d
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 83-89073-99-4

Kup książkę Znaczenie orzecznictwa w systemie źródeł prawa

Znaczenie orzecznictwa w systemie źródeł prawa - opinie o książce

Raj utracony
John Milton