Zmienność zachmurzenia nad Polską i jej uwarunkowania cyrkulacyjne (1951-2000)

Wieloaspektowa analiza wielkości zachmurzenia nad Polską w drugiej połowie XX wieku. Zachmurzenie - wiodący element meteorologiczny i bardzo ważny składnik klimatu - nie był dotychczas przedmiotem równie szczegółowych badań klimatologicznych. Autorka tej pracy, przedstawiającej zmienność tego elementu w powiązaniu z warunkami cyrkulacyjnymi, podjęła trudne zadanie znalezienia prawidłowości cechujących skomplikowane związki między tak "kapryśnymi" elementami jak chmury i wiatry. Ogromną zaletą tej publikacji - mającej charakter klasycznej monografii naukowej najwyższej próby - jest zastosowanie nowoczesnych metod i narzędzi badawczych. W związku z postępującym ociepleniem klimatu Europy (i Polski) oraz dążeniem do wyjaśnienia przyczyn zmienności czasowej i przestrzennej zachmurzenia tematyka tej pracy jest obecnie niezmiernie aktualna.

Informacje dodatkowe o Zmienność zachmurzenia nad Polską i jej uwarunkowania cyrkulacyjne (1951-2000):

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Zmienność zachmurzenia nad Polską i jej uwarunkowania cyrkulacyjne (1951-2000)

Zmienność zachmurzenia nad Polską i jej uwarunkowania cyrkulacyjne (1951-2000) - opinie o książce