Złowić cień

Bohaterowie tej książki żyją, mają wyraźne kontury, głębię duchową. "Die Weltwoche", Zurich

Ta powieść pełna jest delikatnej poezji, przywodzi na myśl sceny i obrazy z Tomasza Manna. "Suddeutsche Zeitung", Monachium

Jest w tej powieści sens metafizyczny tak dojmujący i głęboki jak u Melville'a. "Newsday", Nowy Jork

Nie ma przesady w twierdzeniu, że obok Kundery jest Szczypiorski najważniejszym pisarzem Wschodniej Europy. "Library Journal", Waszyngton

"Złowić cień" odgrywa szczególną rolę w twórczości Szczypiorskiego. Najpełniej ukazuje jego pisarstwo i humanizm... Jest w tej książce delikatność uczuć, piękno i głębia. Ukazuje świat już nie istniejący, a tak bardzo godny zapamiętania... "The New York Times Book Review", Nowy Jork

Informacje dodatkowe o Złowić cień:

Data wydania: 2000 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Złowić cień

Złowić cień - opinie o książce

Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2014-08-17, Ocena: 4, Przeczytałam, z_52 książki - 2014,
Beautiful Mrs Seidenman
Andrzej Szczypiorski0
Okładka ksiązki - Beautiful Mrs Seidenman

The omniscient author tells a story of survival during WW II, wonders at the inscrutable ways of God, and attempts unsuccessfully to divine why the world...

I ominęli Emaus
Andrzej Szczypiorski0
Okładka ksiązki - I ominęli Emaus

Powieść "I ominęli Emaus" urzeka bogactwem refleksji i językiem, jakim została napisana. Z pozoru proste, niczym niewyróżniające się słowa, niczym nitki...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk